werkcafe

Verslag van eerste Werkcafé Live 2017

deelnemers Op maandag 9 januari werd gestart met een nieuwe serie Werkcafé Live. De deelnemers hadden keuze uit drie workshops: “Krachtig solliciteren kun je leren!”, “Wat je zegt zonder woorden” en “Solliciteren met lef”.

Tijdens ‘Solliciteren met lef’ was er de mogelijkheid om te leren omgaan met faalangst. In de workshop  Kkrachtig solliciteren kun je leren!’ leer je hoe belangrijk het is om je zelf goed voor te bereiden, iets wat zorgt voor een krachtig sollicitatiegesprek. En bij de laatste workshop werd duidelijk dat je goed moet opletten wat je tijdens een sollicitatie doet, want je bent onbewust aan het communiceren zonder woorden.

Wdeelnemersorkshop Solliciteren met lef, een verslag van Andy

Trainer: Lucy Groen 

Deze workshop ging dus over het omgaan met faalangst (in relatie tot solliciteren). Veel mensen hebben in enigerlei mate last van faalangst en dus is het zinnig handvatten aangereikt te krijgen.

Wat is faalangst? was de eerste vraag. Een aantal antwoorden vanuit de cursisten volgde. Het is het minder presteren als gevolg van interne, psychische factoren. Faalangst is ook vrees voor herhaling, vulde Lucy aan.

Lucy legde vervolgens uit dat faalangst drie varianten kent:

– cognitief: twijfel/onzekerheid m.b.t. kennis
– sociaal: vermijden van groepen/netwerken/sociale contacten
– motorisch: fysieke onzekerheid (bijvoorbeeld:geen kop koffie aannemen vanwege angst voor trillende handen)

De 4 G’s

Het leren omgaan met faalangst kan o.a. met de Rationeel Emotive Therapie, oftewel: de vier G’s; Gebeurtenis-Gedachte-Gevoel-Gedrag. De 4 G’s geven inzicht in en een houvast aan het vinden en bewust worden van oorzaak en gevolg. Hierbij kan een ‘Ojee-cirkel’ gevormd worden.

De Ojee-cirkel is een cyclus van negatieve gedachten: – ben ik wel gekwalificeerd? – ben ik goed voorbereid? – als ze maar niet naar….vragen – een sollicitatie gesprek moet.

De ‘truuk’ is de negatieve gedachten naar positieve om te buigen (naar een Oja!-cirkel). Dit kan aan de hand van ‘herstelgedachten’:

– ik ben goed gekwalificeerd – ik heb me goed genoeg voorbereid – ik wil graag (want een uitdaging)
– ik heb een oplossing voor de moeilijke vragen.

Krachtig solliciteren, een verslag van Mala


We waren met 10 deelnemers, onze workshopmaster was Stef, erg leuke meneer. Hij gaf het zo goed aan dat je je niet verveelde tijdens het les en gefocust was.

Onderdelen die we hadden waren:deelnemers

1 kennismakingsspel
2 theorie over solliciteren
3 opdracht cv
4 oefeningen

Aan het begin van het cursus moest je zelf een leuke kaart zelf zoeken waar een tekst op stond en dan moest je iets over jezelf vertellen aan de hand van de tekst op de kaart. Kortom het was sneller dan een voorstel ronde.

Wat ik heb ik ervan geleerd?

– bekijk je eigen cv met het perspectief van een ander, want die kan je ook beter advies geven.
– welk verhaal vertel je als je gaat solliciteren, dat is ook wel goed om over na te denken.
– kijk heel kritisch naar jezelf, eerder dan met je vinger te wijzen naar de werkgever.
– geef niet op en geloof in jezelf
– wat kom je brengen en wat kan je bieden aan deze werkgever

Na de pauze zijn we rollenspel gaan doen. 3 deelnemers gingen zogenaamd naar een open sollicitatie gesprek en 2 hadden een wat meer gericht sollicitatiegesprek. En wij speelden dat we de commissie waren. We keken toe, plaatsten opmerkingen gaven advies en konden vragen stellen. Ik heb er zeker van wat meegekregen en zal het ook in mijn sollicitatiegesprekken toepassen.

Al met al krijg je altijd wel wat mee en ineens denk je: dus dat deed ik fout! Leerzaam dus.

shop2Workshop Non verbale communicatie, een verslag van Edgar

Non verbale communicatie gaat over hoe je overkomt bij anderen, maar leert jou tevens hoe anderen naar jou kijken, degene waar je tegenover zit in een gesprek. En die kennis kun je gebruiken om er je voordeel mee te doen. De workshop non verbale communicatie leert jou inzicht te krijgen in en om te gaan met deze informatie.

De workshop werd gegeven door Ronn van Etten en hij liet ons allereerst een interessante test maken waar wij de eerste indruk die we van elkaar, de deelnemers, hadden, konden opschrijven. Nadat het blaadje de kring was rondgegaan kreeg je dit terug met zinvolle informatie: hoe zien mensen jou.

Hoe je je lichaamstaal kunt beheersen

Dit testje was het uitgangspunt van de workshop. Verschillende kleine oefeningen en voorbeelden leren jou hoe je je lichaamstaal kunt beheersen en waar nodig aanpassen ten goede van hoe je overkomt bij degene die jouw sollicitatie afneemt.
Aan het einde van de workshop kwam het meest leerzame gedeelte, Ronn leerde ons het kernwaardenkwadrant en hoe deze toe te passen op je zelf. Dat we een kwartier uitliepen gaf wel aan dat we geboeid waren door Ronn en dat de workshop zin had.

Bewaren

5 Vind ik leuk
5 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
781 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.