werkcafe

Ontmoetingen kleurrijke bank Mies muis

CoraCora Alink onthulde een kleurrijke bank op het speelveld van de Gooilaan met de naam Mies Muis. Op diverse plekken in Den Haag staan kleurrijke sculpturen van deze kunstenares. Ik volgde met een camera Cora tijdens het ontwikkelen en maken van deze bank.

Cora nam zelf contact met me op met de vraag of het leuk zou zijn om te zien hoe haar banken ontstaan. Cora is op diverse manieren creatief actief. In haar schilderwerk en bank-sculpturen verwerkt ze veel diersoorten, zoals een grote oranje aap en roze giraffen in een auto die werd onthuld op het Heeswijkplein.

CoraEen poedel hangend over een bank

Een van de meest gebruikte dieren in haar verzameling zijn muizen. Die vind je rondom haar atelier in allerlei vormen van gips tot kunststof. Tijdens het volgen van Cora hebben we zowel de leuke als minder leuke dingen te zien gekregen. Cora haalde me geregeld op als er weer een ontwikkeling was. Zo kreeg ik de eerste kleine schaalmodel te zien van een grote poedel die over een bank heen leunde. Gemaakt van klei en nog niet afgebakken. Iets wat normaal wel word gedaan bij een andere instantie die een oven had waar ze dat kon doen. Een prachtig ontwerp met vele kleine krulletjes en een spitse neus, ik was erg benieuwd hoe dat kleine model zou worden omgezet.

Met een staartje

CoraBij een bedrijf gespecialiseerd in polyester worden de grote banken op ware grote gemaakt. Cora nam mij mee naar dat bedrijf die meerdere sculpturen aan het maken is voor bedrijven in de regio. Eenmaal aangekomen waren de makers niet aanwezig maar konden we wel naar binnen om te kijken naar het werk zoals het vordert. De bankvorm was al klaar en de eerste contouren van de poedel was zichtbaar.

Dit heen en weer rijden zou een aantal weken duren, het was iedere keer een leuke ervaring. Toen eenmaal de grote kop van de poedel vorm begon te krijgen was het bijzonder om te zien hoe dat kleine model van oorspronkelijk 30 centimeter, in een groot formaat van drie meter verscheen. De kleine krullen werden uiteindelijk omgezet naar grote ballen, zo groot als bloemkolen waren deze krullen.

Cora

Foto: Gera Nieland

Oeps

Nu dat de bank al aardig vorderde kwam er een kink in de kabel. De opdrachtgever werd het schaalmodel getoond en deze wilde met nadruk een muisje dus geen poedel. Deze poedel die was ontstaan tijdens het ontwikkelen van de bank moest helaas dus verdwijnen. Omdat de vorm van de poedel al zover was dat het niet mogelijk was om het om te toveren naar een muis, moest de kop er vanaf worden gezaagd. De restanten van de poedel kop lagen bij mijn laatste bezoek op de kast, bijna net als een klein Cessna vliegtuigje dat een noodlanding heeft gemaakt.

Muisje krijgt vorm

Tijdens een interview met Cora werd duidelijk hoe haar keuze voor de dierenvormen is ontstaan. In haar atelier staan ook twee beeldjes van haar kinderen, helemaal natuurgetrouw gemaakt. Ook vele schilderijen met de mooiste kleurcombinaties pronkten aan de muur. De muis was vaak als onderwerp te vinden. Ook de vele modellen van de banken die zij al heeft gemaakt stonden rondom. In het gesprek werd ook een nieuw ontwerp gemaakt van een muis die zij dan speciaal voor de camera werd gemaakt.

CoraDe onthulling

Een dag voor de onthulling bezochten we nog een keer de werkplaats waar voor de deur nog een groot sculptuur van Cora klaar stond. Ook toevallig een muis die een weekje later zou worden onthuld. De bank voor de Gooilaan was u ook bijna klaar, alleen het mozaïekwerk dat door kinderen nog op de bank moest worden gedaan was net af. In twee kleine cirkels waren opvallende plaatjes gemaakt die duidelijk lieten zien dat het een Haagse bank was. Bij de ene leuning zat een Haagse ooievaar en aan de andere kant een grote kikker, dit omdat de ooievaar kikkers eet.

Hoe deze bank ontstond laten we zien in het volgende filmpje

Bewaren

Bewaren

5 Vind ik leuk
5 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
975 keer bekeken

Reageren

Reacties

Mala Ramdin
Mala 19 januari 2017
Leuke film en erg interessant hoe alles gaat.