werkcafe

Loempia’s met kip, roerbakgroenten en mihoen

Wie kent ze niet, de loempia’s met kip, roerbakgroenten en mihoen. Lekker en makkelijk te maken. Ik ben er dol op, echt fingerfood. Als ik ze eenmaal maak dan doe ik gelijk zo’n hele pak van 40 loempia vellen en doe ik de helft in de vriezer. Lekker voor jezelf of voor als je vrienden of familie op bezoek hebt. Het kruiden van het groentemengsel is helemaal naar eigen smaak te doen. Dus blijf proeven en voeg jouw eigen favoriete smaak toe. Dit is wat je allemaal nodig hebt.

Benodigdheden (voor 40 loempia’s)                           loempia's met kip

1 pak loempia vellen (40 stuks)
1 flinke kipfilet
500 gram roerbakgroenten
teentje knoflook
1 flinke ui
1 plak mihoen
zakje nasikruiden(of kruiden naar eigen keuze)
1 scheut ketjap
theelepel gemberpoeder (djahé)
sambal (indien gewenst)
zout, peper

Voor deze loempia’s met kip, roerbakgroenten en mihoen is het belangrijk dat je de vulling goed op smaakt brengt, anders wordt het na het bakken een beetje smakeloos. Ik gebruik daarom nasikruiden. Dit is geen must! Je kunt het ook zelf goed op smaak brengen met kruiden naar eigen keuze. Doordat er in een pak loempia vellen 40 stuks zitten, heb je wel meteen een hele stapel loempia’s, maar dat is eigenlijk juist een voordeel: je vriest ze in en heb je er een paar nodig, dan zijn ze in een paar minuten afgebakken. Altijd handig om achter de hand te hebben.

Bereiding

Haal de loempiavellen uit de diepvries en laat ze ontdooien. Zet de kipfilet in een pannetje onder water. Laat het water aan de kook komen, doe het vuur dan uit en laat de kipfilet nog 10 minuten in het water liggen: dan is hij perfect gaar. Snij ondertussen alvast de ui fijn. Scheur de kipfilet – als deze afgekoeld is – in dunne reepjes. Breng alvast water aan de kook om hierin de mihoen te laten weken (en eventueel de nasikruiden, kijk op de verpakking of dit nodig is). Verwarm olie in een wok of grote koekenpan.

Fruit de ui aan in de olie. Voeg, als de ui glazig ziet, de roerbakgroenten toe en bak mee tot ze enigszins geslonken zijn. Trek ondertussen met een vork de mihoen uit elkaar en giet af als hij zacht is. Snij of knip de mihoen in kleine stukjes. Voeg de kipfilet, mihoen, ketjap en kruiden toe aan de groenten en roer alles goed door. Proef of het mengsel goed op smaak is, zet het vuur uit en laat het afkoelen tot het in ieder geval lauwwarm is.

De loempia vellen          peper

Knip de verpakking met loempia vellen open. Leg er een licht vochtige theedoek overheen zodat de vellen niet uitdrogen. Trek nu voorzichtig (begin bij een punt) het bovenste vel los. De vellen zijn redelijk elastisch en scheuren gelukkig niet snel. Leg het vel op je werkblad met een punt naar je toe. Maak de bovenste randen en de onderste punt een beetje vochtig met wat koud water. Leg dan ongeveer een eetlepel vulling aan de onderzijde. Vouw vervolgens de linker- en rechterhoek naar binnen zodat ze elkaar in het midden tegenkomen. Rol vervolgens de loempia op naar boven en zorg dat het puntje goed vastplakt (eventueel nog een beetje water gebruiken). Leg de gerolde loempia’s op een dienblad of snijplank. Let op dat ze los van elkaar liggen want anders gaan ze aan elkaar plakken.

Invriezen

Het beste is om loempia’s altijd eerst in te vriezen voor je ze gaat bakken, daardoor blijven ze beter in vorm. Zodra je blad vol is, zet je dit alvast in de diepvries. Zodra de loempia’s in de diepvries niet meer zacht aanvoelen, kun je ze in een zakje doen en zo bewaren tot je ze nodig hebt.

Wil je de loempia’s gaan bakken, verhit dan een flinke laag olie in een koekenpan (of gebruik je frituurpan). Haal de loempia’s alvast uit de diepvries. Controleer of de olie heet genoeg is door er een puntje van de loempia in te doen: als de olie meteen gaat bruisen, is hij goed op temperatuur. Bak niet meer dan ongeveer zeven loempia’s tegelijk, anders koelt de olie te hard af. Als de loempia’s rondom mooi bruin zijn, zijn ze gaar. Laat ze even vijf minuutjes uitlekken en afkoelen op wat keukenpapier. Serveer met zoete chilisaus of als je zoals ik van wat pit houd, wat pittige chilli sauce.

Bewaren

Zoals gezegd zijn ongebakken loempia’s heel handig om in te vriezen. Eenmaal gebakken loempia’s kun je een dag bewaren: de volgende dag eventuele nog even opwarmen in de oven. KLAAR!

EET SMAKELIJK!!

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
360 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.