werkcafe

Bang voor de baas? Angst-cultuur

Wanneer spreken wij van een angst-cultuur?

Bang voor de baas? Angstcultuur? We spreken van een angst-cultuur als er een constante angst op de werkplaats is. Al je collega’s zullen deze angst delen, en dus niet alleen 1 persoon. Deze moet dan ook belemmerend zijn in het functioneren op de afdeling of bedrijf. Men zal niet zo snel meer zijn mening geven. Of helemaal niet meer.

Hoe ontstaat zoiets?

Een voorbeeld waar ik zelf getuige van ben geweest. Een groot schoonmaakbedrijf heeft natuurlijk schoonmaakmedewerkers. Deze medewerkers hebben een contract voor 2 uur in de avonduren. Het internationale bedrijf waar deze schoonmaakbedrijf voor werkt wil bezuinigen maar wel dezelfde kwaliteit behouden. En anders zoeken ze een ander schoonmaakbedrijf dat wel kan leveren wat ze vragen. Bij het schoonmaakbedrijf zijn er zo’n 60 schoonmaakmedewerkers aanwezig. Maar het schoonmaakbedrijf wil zijn contract met het grote internationale bedrijf behouden, en zal dus mensen moeten schrappen.baas

Er worden 30 mensen uitgenodigd per brief. Deze afspraak valt gewoon in hun werktijd. Dus mensen gaan nietsvermoedend naar hun werk en afspraak. In dit gesprek wordt ze verteld dat ze moeten bezuinigen en dat ze ontslagen zijn. Ze mogen hun spullen pakken en moeten het gebouw verlaten. Voor alle duidelijkheid, dit is echt zo gegaan. Ik heb het zien gebeuren. collega’s konden geen afscheid van elkaar nemen. Dit zijn mensen die hier jaren samen werkten in een gezellige informele sfeer. Mensen brachten eten mee van huis om gezellig samen te eten. Deze mensen waren familie en geen collega’s meer. De ontslagen en de manier waarop dit is gebeurd, heeft een flinke klap bij de rest achtergelaten.

De sfeer is compleet omgeslagen

De overgebleven schoonmakers moeten nu het werk van hun ontslagen collega’s erbij gaan doen. De druk wordt opgevoerd. De schoonmakers krijgen een veel groter oppervlak dat ze moeten schoonmaken. Het is teveel werk voor 2 uur. 1 van mijn collega’s heeft mij verteld dat zij heeft zitten huilen de eerste dagen. Zij heeft het ook gezegd tegen de manager. Maar deze zei daarop dat het gemeten is en wel haalbaar is. De schoonmakers zijn nu aan het werk. Maar zij zijn wel aan het rennen om het af te krijgen. Niemand die het nog durft aan te kaarten. Dit omdat ze bang zijn dat zij anders ook ontslagen worden.

Hoe beïnvloedt dat het personeel

Mensen die bang zijn houden zich meestal stil, en doen wat er van ze gevraagd wordt. Zij zullen niet tegenspreken. Dit omdat ze bang zijn om hun baan te verliezen. Maar mensen zullen ook weinig initiatief tonen. Ze zullen alleen nog datgene doen wat er van ze gevraagd wordt.                boss

Hoe beïnvloedt dit de prestaties op de afdeling?

In het begin zie je alleen maar dat mensen harder zijn gaan werken. En dus denk je dat je doel bereikt is. Maar op een gegeven moment zal je gemopper en geklaag krijgen en ga je scheuren zien. Vooral onderling zal veel ontevredenheid geuit worden. Mensen zullen minder presteren en dat ga je ook zien in het resultaat. Soms worden dingen die niet belangrijk zijn en niet opvallen, overgeslagen. Medewerkers zullen met veel tegenzin naar hun werk gaan en je gaat meer (ziekte) verzuim zien. Mensen gaan ook fouten maken en zullen deze dan niet melden. Dit zal dan nog meer fouten en/of problemen brengen. Veel dingen die in verband met veiligheid gemeld zou moeten worden niet meer gemeld. De sfeer op de werkplek veranderd totaal dus.

Hoe vaak komt het voor?

Het komt helaas vaker voor dan men denkt. Niet lang geleden was het UMC Utrecht in het nieuws. En bij Primark waren er ook klachten over manager die hun medewerkers kleineerden. Ook bij veel schoonmaakbedrijven en hun schoonmaakpersoneel en managers heerst de angst-cultuur.

Hoe kan je een angst-cultuur voorkomen?

Eigenlijk heel simpel (denk ik dan). Echt contact maken met je mensen. Vragen hoe het met ze gaat, en waar ze tegenaan lopen. Vragen of het werk haalbaar voor ze is. Hoe ze behandeld worden. Oprecht interesse tonen. Wat of hoe kan iets beter. Een vertrouwenspersoon voor als je niet bij je manager terecht kan.

Hoe kan je een angst-cultuur herstellen

Een goede manager op de vloer hebben die sociaal competent is om met zijn medewerkers in gesprek te gaan. Om door te vragen en er  zo achter te komen waar het probleem zit. Ook is belangrijk om als bedrijf open en duidelijk te communiceren met je medewerkers. Medewerkers het gevoel geven dat hun mening telt en dat ze gehoord worden. Dat iedereen gelijk behandeld wordt.

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
237 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.