werkcafe

De sollicitatietraining bij het werkgeversservicepunt

Onlangs heb ik de sollicitatietraining van het werkgeversservicepunt gevolgd. Ik vond deze sollicitatietraining een goede opfrisser en ik had het ook echt nodig. De laatste keer dat ik de training had gedaan was in 2012. Er is sindsdien veel veranderd wat betreft solliciteren. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende manieren om te solliciteren. Je kan natuurlijk nog steeds een uitzendbureau binnenstappen. Maar de meest voorkomende manier van solliciteren nu is via het internet. Je kan je dan inschrijven bij verschillende uitzendbureaus en dan via hun website reageren op een vacature. Dit natuurlijk door op de vacature van je keuze te reageren door middel van je cv en je brief. Maar ook video-sollicitaties en geluidsopname behoren nu tot de mogelijkheden. Het is dus wel fijn om te weten hoe het allemaal gaat. Het is een training van 1 week, halve dagen. Ik zat er van 09:00 tot 12.00 uur. De volgende onderwerpen kwamen aan bod:success welcome

  • Cv
  • Vacature analyse
  • Star
  • Sollicitatiebrief
  • Pitch/voorstellen
  • Hoe zie je jezelf

Op maandag werd het cv besproken

Je leert hoe je de juiste indeling krijgt. Wat je beter wel en niet in je cv kan zetten. Er zijn verschillende soorten cv’s. Je moet zelf zoeken naar de vorm die bij jou past. Maar bij het werkgeversservicepunt krijg je de standaard cv. De curriculum vitae begin je met je persoonlijke gegevens. Dus je naam, adres, woonplaats enzovoort. Vervolgens krijg je je profiel. Hier stel jezelf kort voor. Niet meer dan vier of vijf zinnen. Dit kan je trouwens ook als je pitch gebruiken. En dan komt de werkervaring. Hier vul je al je werkervaring in. Dit vul je antichronologisch in (dus de laatste eerst). Bedenk voor jezelf of al je werkervaring relevant is voor je cv. En een klein kort overzicht van je inhoudelijke taken en verantwoordelijkheden toevoegen.

Daarna volgen je opleidingen en cursussen. Deze voeg je ook antichronologisch toe. Vermeld of je het diploma hebt gehaald. Heb je dit niet gehaald, dan hoef je dit ook niet aan te geven. Vervolgens krijg je de computervaardigheden, talenkennis, vrijetijdsbesteding en referenties. Laat je cv door meerdere mensen nakijken voor spelfouten en misschien krijg je wat advies voor een betere indeling.

Dinsdag hebben we eerst ons cv afgemaakt

Maandag werd de sollicitatietraining constant onderbroken waardoor we de dinsdag nodig hadden om het cv af te maken. Vervolgens hebben we een korte uitleg van jobport gehad.

Woensdag was de sollicitatiebrief aan de beurt

Ook hier was de indeling belangrijk. Je hebt het eerste stuk, het openen van de brief. Dat is waar je de vacature gevonden hebt, en de functie waarop je solliciteert. Het tweede stuk is jezelf verkopen. Hier vertel je waarom je een geschikte kandidaat bent. Hier vermeld je ook je eigenschappen en vaardigheden. Verwijs naar je opleiding en werkervaring. Maar noem alleen wat je specifiek voor die functie geschikt maakt. Je levensloop is te lezen op je cv. Dan volgt je motivatie. Hier omschrijf je waarom je naar de functie solliciteert en waarom je bij het bedrijf wilt werken. Hier word ook vaak de star gebruikt. Als laatste de afsluiting. Hier schrijf je dat je vertrouwen hebt dat je kwaliteiten aansluiten bij je eisen en dat je graag mondeling toelichting wilt geven op je brief en cv.

Donderdag was STAR-dag

Wat is de STAR? Star staat voor: situatie, taak, actie en resultaat. Bij situatie vertel je waar je werkte en wat er aan de hand was, wat er gebeurde. Bij taak vertel je wat je moest doen en wat jouw taak was. Dan krijg je actie, daar vertel je wat je gedaan of gpoppetjeezegd hebt, wat het resultaat is, wat gebeurde er daarna. Wat was het positieve resultaat voor jezelf, jouw werkgever of de klant? Aanvullend kan je een reflectie geven van wat je baas, collega, klant vond. Wat vond jezelf? Wat zal je de volgende keer hetzelfde doen of anders?

Vrijdag hebben we de pitch gehad

Ook wel de elevator pitch genoemd. Het is de bedoeling dat je jezelf in 1 minuut voorstelt. Wie ben je, waar ben je goed in, wat is je opleiding, wat doe je graag en wat is je ervaring. Je profiel van je cv kan je ook als pitch gebruiken.

Het laatste uurtje hebben we een poppetje op papier getekend en die moesten wij persoonlijk maken. Dus hoe zie jij jezelf. Ik heb deze ingevuld met eigenschappen. Daarna moest je uitleg geven over waarom jij jezelf zo ziet. Zie de foto die ik toegevoegd heb.

Het was een week vol informatie. Ik heb binnen de sollicitatietraining geleerd dat solliciteren een dagtaak is. Voor echt goede sollicitaties zal ik toch moeten gaan zitten. Ik ben nu inmiddels weer mijn cv aan het aanpassen :)). Het kan soms frustrerend zijn. Maar het komt wel goed 😉

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
312 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.