werkcafe

Ruimere regels voor ondernemen in de bijstand

Per 1 september 2017 mogen bijstandsgerechtigden in een vijftal gemeentes ondernemen vanuit de bijstand. Zonder risico en met behoud van uitkering! Van de verdiensten mag men namelijk 50% houden, het ondernemersrisico wordt afgedekt door de sociale dienst.

Opstap naar een basis inkomen?

Er zijn de volgende mogelijkheden: meer bijverdienen door risicoloos te ondernemen, intensievere begeleiding of ontheffing van de sollicitatieplicht.

In één van de vijf gemeentes,  Groningen, hebben de bijstandsgerechtigden keuzevrijheid. Zij mogen namelijk zelf een groep kiezen.

De gemeente Terneuzen is voorstander van een proef waarbij een basisinkomen wordt gegarandeerd zonder sollicitatieplicht. De staatssecretaris vind echter dat Terneuzen niet mee mag doen met dit experiment. Opvallend!

Jinek

In het televisie programma Jinek verdedigt staatssecretaris Jette Kleinsma dit besluit van het demissionair kabinet. De aanwezige gasten, journalist Charles Groenhuijsen en volkszanger Jan Smit, maken zich nogal boos over deze ‘onterechte bevoordeling van werklozen’. Groenhuijsen vindt deze regeling oneerlijke concurrentie voor andere mensen, die volgens hem letterlijk ‘soms wel veertig uur per week klote-werk moeten verrichten voor een minimumloon’. 

Jan Smit: “Als ik jong was en zonder werk, dan zou ik dit ook gaan doen en dan ging ik gewoon lekker thuis liedjes schrijven in de bijstand.”

Ook de hoogblonde gastvrouw vraagt zich af hoe het kan dat het intelligente, goed uitziende meisje uit de reportage geen werk kan vinden? Kennelijk komt het niet bij haar op dat er een wereld van problematiek verbonden kan zijn aan het hebben van een uitkering?

Duidelijk is dat we hier niet onmiddellijk achter de persoonlijke omstandigheden kunnen kijken. Niet iedereen heeft immers het geluk om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn of kent de juiste mensen. Bovendien heeft niet iedereen van die doordringend blauwe ogen of het onmiskenbare talent van Eva Jinek.

Na verloop van de proefperiode wordt gekeken hoe de verschillende groepen het hebben gedaan. Kortom, het zou dus maar zo een stap kunnen zijn op weg naar een basisinkomen?

 

Bewaren

Bewaren

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
205 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.