werkcafe

Nieuwe aanpak sociale dienst Amsterdam: geen dwang en drang

Bijstandsgerechtigden binnen de sociale dienst van Amsterdam die worden uitgenodigd voor een gesprek over hun situatie krijgen de volgende brief. Quote: “De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat het goed gaat met haar inwoners.”

Het gaat verder: quote “Ik hoor graag van u zelf hoe het met u gaat. Wat doet u? Wat zou u willen doen? Zijn er dingen die u moeilijk vindt?”

Merk op dat de zin; ‘indien u niet verschijnt op deze uitnodiging dan kan dat consequenties hebben voor uw uitkering’ ontbreekt in deze brief.

Aanvankelijk zorgde deze brief voor nogal wat verbazing bij menigeen. Men vroeg zich af of deze vriendelijke aanpak werkte? Wethouder Arjan Vliegenthart is van mening dat dit meer helpt dan het afvinken van lijstjes waaraan een werkzoekende moet voldoen. ‘En als ze niet komen dan gaan we ze thuis opzoeken’ zegt hij.

Een arm om de schouder werkt beter dan een strafkorting.

Zoals het gezegde; ‘Met stroop vang je meer vliegen dan met azijn’ is een vriendelijke aanpak beter dan een onvriendelijke. Elke bijstandsgerechtigde heeft een eigen verhaal. Het aanhoren van dat verhaal en het reageren daarop is belangrijk. De focus ligt niet het meer op het rigide volgen van de regeltjes, maar op het denken in oplossingen.

Wat zijn de obstakels waar je tegenaan loopt in je zoektocht naar en betaalde baan? Hoe kunnen we er samen aan werken dat deze worden opgelost?

De onbemiddelbaren

Natuurlijk zijn er ook mensen die waarschijnlijk nooit meer aan de bak komen. De categorie; ‘weinig kans’ zoals de sociale dienst Amsterdam hen classificeert . Deze mensen verdienen natuurlijk ook een plekje onder de zon, een menswaardig bestaan.

Vaak hebben deze mensen allerlei soorten problemen. Dat kan zijn drank, schulden of eenzaamheid.Samen met hen wordt dan gekeken of er een zinvolle tijdsbesteding gevonden kan worden. Soms kan een kookcursus of een vrijwilligersbaantje perspectief bieden.

Het motto uit de horeca: ‘de klant moet met een glimlach de zaak verlaten!’ zou daarom ook voor de sociale dienst moeten gelden.

Bewaren

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
144 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.