werkcafe

Vakantie aan zee tijdens Sail 2017

SailTijdens mijn vakantie was ik aan het genieten van een hoognodig beetje rust. Dit jaar had ik bedacht om met een collega van het Senioren Journaal naar Den Helder te gaan voor Sail 2017.

Vertrek

Rond de klok van half 10 werd ik opgepikt bij mijn huisje. Met goede moed gingen we op pad naar Sail. Een lange rit van 2 uren hadden we er voor over om al dit moois te zien..

Eenmaal aangekomen was het even zoeken naar een parkeerplek. We hadden er al snel eentje gevonden. Maar we namen een gok om toch nog iets dichter bij te komen. Dat lukte gelukkig. Dus tijd om via de dijk naar de haven te lopen. Hier stonden al een heleboel mensen te wachten op wat er zou gaan gebeuren.

Op tijd!

Ik was helemaal vergeten te kijken hoe laat de show zou gaan beginnen. Wij waren dus veel te vroeg. Maar dat zorgde er wel voor dat we al snel ons plekje konden afbakenen. In de tussentijd kwam een paar keer de veerpont binnen. Ook een leuke ervaring om mee te maken. We waren allebei met een kleine camera op pad. Achteraf niet zo een slimme keuze maar ja dan maar roeien met de riemen die we hadden.

SailVooruit dan maar

Het was de hoogste tijd om met de show te beginnen. Met de waterkanonnen op een van de marine boten werd de show gestart. Als een danseres maakte dit schip een pirouette onder een gordijn van water. Hierna kwamen de vele schepen de haven in. Een prachtige schouwspel van drie- en viermasters passeerde de toeschouwers. Ook een bekend schip dat we normaal aan het eind van het jaar zien was aanwezig. Pakjesboot nummer 1 deed dus stiekem mee.

Spektakel in de luchtSail

Naast het spektakel op het water was er ook genoeg te zien in de lucht. Een stelletje helikopters van de marine lieten zien dat wat ze konden. De een liet me wel wat schikken daarna viel het wel weer mee. De lokale reddingbrigade liet ook zien dat zij aanwezig was met de diverse bootjes.

Gastvrijheid!

Op de plek waar al die mensen stonden zat ook een restaurant. Eentje waar de gastvrijheid helaas ver te zoeken was. De vele mensen die er waren maakten gebruikt van het toilet en wilde graag een versnapering hebben. Alleen werd er dan gezegd alleen als je op het terras zou gaan zitten kon dit. Een beetje stom van de ondernemer. Er waren heel veel mensen die wel een kopje koffie of iets dergelijks wilde hebben. Een heleboel gemiste kansen zou ik maar zo zeggen. SailJe zal dan toch een aardig bedrag aan omzet mislopen. Achteraf begrijp ik het ook wel, want het gedeelte voor zijn deur lag vol met lege blikjes en zakjes. Een echt trieste aanblik die bewijst dat velen mensen als varkens leven.

De laatste schepen

Een van mooiste schouwspelen was een Russische viermaster met een heleboel matrozen in de mast. Inmiddels was het al wat later in de middag en brak letterlijk de hemel open met een lokale wolkbreuk. Daar stonden we dan, de show was nog niet afgelopen.. maar de regenbui zorgde er voor dat we afdropen als een stelletje verzopen katten. SailIk had door het mooie weer alleen een korte broek en dun overhemdje aan. Eerst nog even teruglopen op de dijk, dit tussen de wind, regen en die prachtige bliksemflitsen vlogen ons om de oren.

Natte kranten

Onderweg naar huis werden we gevolgd door de donkere wolkenvelden. Eenmaal aangekomen in Den Haag verdwenen de wolken weer en was het weer zonnig en waren wij inmiddels weer droog en roken we naar opgedroogde natte kranten. En toch een leuke ervaring, dit gaan we komende maanden vaker doen, alleen dan wel iets dichter bij huis.

Bewaren

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
116 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.