werkcafe

Distract-a-holic, leven in chaos

Distract-a-holic? Wat is dat? Het prefix distract (van distraction in het engels) betekent afleiding. De suffix a-holic (van alcoholic) betekent verslaafde. Verslaafd aan afleiding. Dus een persoon die een abnormale behoefte aan iets heeft.

 

Social mediaPermanente chaos

Tegenwoordig wordt dit woord gebruikt om aan te geven dat veel van ons verslaafd zijn aan constante, intense stimulansen in deze, soms “hyper” genoemde, wereld. Permanente chaos, permanente hysterie van deze moderne massale media. Dus het constant checken van e-mail, Facebook, Whatsapp, Twitter, Linkedin, enz., TV kijken, muziek luisteren, games spelen. Wij willen niks missen. De digitale technologie is gearriveerd “and there is no turning back”. Soms zijn wij zelfs bezig met een aantal van die afleidingen tegelijk. Je bent 24/7 beschikbaar voor de buitenwereld. Deze evolutie van persoonlijke apparaten en apps heeft bij ons de behoefte gecreëerd om deel uit te willen maken van een steeds grotere groep. Vroeger maakten wij persoonlijk contact, wij gingen naar buiten om te spelen, wij spraken af via de telefoon, etc.. Alles was eenvoudiger. De groep vrienden was kleiner en individueler.

De druk

De druk die men tegenwoordig van buitenaf krijgt is groot. Heb je een programma gemist, ken je dat nummer niet, geef je niet meteen antwoord op welk verzoek dan ook, dan worden snelle beslissingen over je persoon gemaakt.  Je hoort niet meer bij de groep. Je wordt gediscrimineerd naar aanleiding van de frequentie, en de snelheid waarop je op die signalen reageert. Men wordt teleurgesteld, boos, blij, gelukkig met jou, jij met hen. Onze gevoelens schommelen, fluctueren constant. Onze relaties ook.

Ondermijnen

Vandaag heb je 200 Facebook “vrienden” morgen kan je er misschien 300 of 150 hebben. Deze massacommunicatie brult, grijpt onze aandacht, grijpt ons van alle kanten. En met welk doel dan? Om ons te ondermijnen, onze eigen creativiteit aan te tasten, om onze sociale persoonlijke contacten, vrienden, familie, op afstand te houden. Om ons ervan te overtuigen dat wij bepaalde rages, modeverschijnselen blindelings moeten volgen. Ten koste van onze vrijheid, onze mening, ons geld. Wij raken gestrest, ongerust, vol spanning, chaos en verward.

Bewustwording

Natuurlijk kunnen wij niet meer terug. Deze massacommunicatie is niet meer te stoppen. Maar wat kunnen wij doen om ons niet zo afhankelijk op te stellen van dit fenomeen? Eerst bewuster worden. Jij bent ook “addicted to distraction”. Wij moeten dat toegeven. Na die bewustwording kunnen we beginnen met oefenen om die impuls om alles meteen te checken te controleren en langzamer te gaan leven.

Bewust kiezen

Bewust kiezen van activiteiten die je rust geven en die je ook een gelukkiger en vervullender leven. Langzaam leven creëert bewustzijn. Te gaan wandelen, fietsen, sporten, dansen, muziek maken, lezen enz.. Dus bewust leid je je focus naar activiteiten die je rust geven, weg van de chaos. Je kan ook zonder verslaafd aan afleiding te zijn achter de informatie komen die je nodig hebt. Wees bewust van je online activiteiten. Natuurlijk is in onze moderne wereld connectie nodig maar afgeleid blijven is een keus. En die is aan jou.

 

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
178 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.