werkcafe

De diverse vormen van Japanse groene thee

De meesten zullen bekend zijn met groene thee die je kunt vinden in de schappen van de supermarkt, veelal in de vorm van een theezakje of in sommige gevallen losse thee. Deze groene thee is veelal Chinees, en dat is niet zo gek, gezien de oorsprong van groene thee in China ligt. Toch is er tegenwoordig steeds meer Japanse groene thee verkrijgbaar in Nederland. Tijd om eens wat meer te weten te komen hierover!

Wat is groene thee?

Groene thee: China vs JapanDe groene thee wordt gemaakt van de jonge bladeren van de Camellia sinensis. Het verschil tussen het benoemen van Chinese en Japanse groene thee zit hem in de manier van drogen. Terwijl de Chinese thee na plukken wordt gedroogd in de pan, oven of in de zon, zal de Japanse groene thee eerst gestoomd worden na het plukken, om het proces van veroudering tegen te gaan.

De kleuren van de bladeren zien er ook anders uit: Chinese groene thee is goudgeel van kleur en de bladeren worden gerold, terwijl de Japanse groene thee goudgroen van kleur is en hebben de bladeren een naaldvorm of poedervorm.

Theezakje, losse thee of Matcha?

Naast de mogelijkheden om thee in een theezakje of los te verkrijgen, kun je ook gaan voor Matcha. Matcha is een groene thee in poedervorm, die je met heet water moet opkloppen totdat er een groene vloeistof met schuim ontstaat. Hoe meer schuim, hoe beter, want hierdoor zorgt ervoor dat de zuurstof. De manier van klaarmaken wordt veelal getoond tijdens de officiële Japanse theeceremonies. Het opkloppen doe je met een speciale garde, in het Japans heet het een chasen, in een kommetje (chawan) waar je later uit drinkt, eventueel begeleid met traditioneel snoep genaamd wagashi. Mocht je helemaal geen Japanse klopper hebben, dan kun je ook simpel aan de slag met een koffielepeltje.

Matcha: groene thee poederHet proces om de Matcha poeder te maken worden de theestruiken worden afgeschermd met een schermen, zodat de fotosynthese vertraagd wordt. Hierdoor zou de plant veel aminozuren en clorofyl (zorgt voor de groene kleur) ontwikkelen. Na het plukken worden de jonge bladeren uitgelegd om te drogen, waardoor de bladeren zullen verkruimelen. De volgende stap is het vermalen, dit wordt gedaan door middel van molenstenen. Dit proces is traag, want de molenstenen mogen niet te warm worden, anders verandert dit de bladeren.

Matcha is ook prima te gebruiken als ingrediënt voor andere gerechten, zoals yoghurt met fruit, pannenkoeken, cake, smoothies, en matcha iced latte.

Hoe drink je je Japanse groene thee het lekkerste?

De beste manier om groene thee klaar te maken is om het zakje of losse thee te laten trekken in water tussen de 70 en 80 graden Celcius. Hierdoor voorkom je de bittere smaak. Na het koken van het water kun je het even laten afkoelen, voordat je de groene thee erin laat trekken.

Bij losse groene thee hoef je ongeveer 2 gram per mok, of 5 gram voor een pot, te gebruiken. Vul je filter met losse thee en hang het in je kopje of pot. De thee is voldoende getrokken tussen de 2 en 4 minuten, daarna verwijder je de filter. Niet langer, want dat maakt de smaak van de thee (te) bitter.

Het resultaat na het kloppen van Matcha.Bij Matcha is het de bedoeling om te kloppen in een M of W vorm totdat er genoeg schuim te zien is. Voor de meeste liefhebbers van Matcha is een schuimlaag een must, daarbij zou het juist voor extra smaak zorgen. Het is belangrijk om een correcte verhouding te hebben van Matcha en water, want je wil de thee niet klonterig hebben of te plakkerig. Als je je kopje met 70 tot 80 ml water vult, zou 1 gram Matcha goed moeten zijn om een perfect kopje Matcha met schuimlaag te creëren.

Een gouden tip is om de matcha poeder in de koelkast te bewaren, om de kwaliteit te verlengen. De poeder kan namelijk heel snel verouderen. Mocht je dit doen, dan is het handig om het poeder eerst te zeven, voordat je het gaat gebruiken om te kloppen.

Shoptips

In Den Haag zijn er diverse winkels waar je Japanse groene thee kunt kopen. Recentelijk is er een aantal winkels geopend in de stad die zich specifiek richten op Japanse groene thee. HUG THE TEA is er een van, de winkel en teabar werd gestart door twee zussen in 2015. Een andere winkel is ISSHIN, gestart in 2016 en wordt gerund door Miyuki Oda. Beide winkels organiseren zo nu en dan ook activiteiten. Je kunt dan kennismaken met de diverse soorten Japanse groene thee, en hoe je het beste klaar kunt maken. Verder kun je ook terecht bij Simon Lévelt, en Kali Tengah voor diverse Japanse groene theeën, naast andere soorten thee. Ook de diverse supermarkten beginnen steeds meer diverse soorten groene thee aan te bieden.

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
382 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.