werkcafe

Twitch: Wat is het en hoe werkt het?

Hou jij ervan om te gamen? Of vind je leuk om te kijken hoe andere mensen aan het gamen zijn? Meekijken met iemand die aan het gamen is, dat klinkt behoorlijk suf. Toch doen veel mensen het. Vaak met duizenden tegelijk, op de website www.twitch.tv. Wat is dat precies voor website? En wat bezielt al die mensen om te gaan zitten kijken naar iemand die zit te gamen? En waarom laten mensen zichzelf zien terwijl ze aan het gamen zijn?

twitchWat is Twitch?

Twitch is een website waar uitzendingen live worden gestreamd. De focus ligt hierbij op games. Zo kunnen gebruikers gamen terwijl zij dit naar de website streamen, om het vervolgens aan miljoenen mensen te laten zien. Ook worden er via de website E-sporttoernooien uitgezonden en zijn er gamegerelateerde talkshows te bekijken.

Het concept van Twitch werkt anders dan bijvoorbeeld YouTube. Bij die laatste plaatsen mensen video’s op hun eigen kanaal, zodat mensen deze op ieder gewenst tijdstip kunnen kijken. Twitch werkt meer zoals op televisie: de uitzending is live, dus je kunt hem niet terugspoelen of op pauze zetten en daarna vanaf hetzelfde punt verder kijken.

Is Twitch populair?

Ja, Twitch is mega populair. Uit een onderzoek van vorig jaar bleek dat de dienst gemiddeld 43 miljoen kijkers per maand trekt. Ook werd in februari dit jaar vastgesteld dat Twitch één van de vier grootste bronnen van online verkeer in Amerika is, naast Google, Apple en Netflix. De dienst is inmiddels zo groot dat Amazon er vorige maand bijna één miljard dollar voor over had om het te kopen.

Vooral games waar een wedstrijdelement in zit, scoren erg goed. Denk hierbij aan League of Legends, Hearthstone of Counter-Strike. Mensen kijken hiernaar omdat zij zelf beter willen worden, of gewoon omdat het entertainment is, zoals een voetbalwedstrijd op tv. Ook zijn moeilijke games, zoals Dark Souls II, populair en kijken mensen graag naar andermans creaties in Minecraft.

Wat betekent de komst van Twitch voor de wereld?wereld

Door de mogelijkheden die Twitch biedt is het heel makkelijk geworden om een goede indruk van een game te krijgen, zonder deze te hoeven kopen. Waar demo’s een kort deel van de game laten zien, zijn mensen op Twitch bereid de game volledig te streamen zodat je alles uitgebreid kunt volgen. Ook gameplaybeelden van uitgevers laten niet alles even goed zien; het wordt soms mooier gemaakt dan het is, of ze tonen net niet dat ene stukje waar jij zo benieuwd naar was. Door de chatfunctie in Twitch kun je dit gewoon aan de speler vragen, zodat je alles precies zo krijgt als jij wilt.

Ook de mogelijkheid om gametoernooien uit te zenden, zorgt voor een nieuw publiek dat over de hele wereld kan meekijken. Zo keken er bijvoorbeeld meer dan 32 miljoen mensen naar de League of Legends WK-finale die vorig jaar oktober plaatsvond. Dit zijn kijkersaantallen waar veel televisieprogramma’s nog niet eens van durven dromen.

hardwareHoe kan ik streamen?

Dan heb je apparatuur nodig dat kan opnemen, zoals een speciale kaart die je in je computer kunt zetten of een extern kastje dat beelden van je PC, tv of console kan opnemen. Deze zijn gewoon te koop in de winkel. Qua software kun je gratis programma’s downloaden zoals FFSplit, XSplit of Open Broadcaster Software, maar er zijn ook betaalde varianten. Op de website van Twitch wordt veel uitleg gegeven hoe deze programma’s ingesteld moeten worden om te kunnen streamen. Een Twitch-account is natuurlijk een vereiste. Zodra je deze hebt aangemaakt, kun je aan de slag. Wanneer je genoeg kijkers krijgt, kun je er ook nog geld mee verdienen.

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
143 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.