werkcafe

De afwijzing

Ik ben niet bang voor een afwijzing!
Na alle voorbereidingen – de vacature hebben gevonden, de cv aangepast, de sollicitatiebrief gemaakt, laten controleren, verzenden, etc. etc. –  krijg ik het goede nieuws want ik ben uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Ik google hoopgevend, check van alles ter voorbereiding op het sollicitatiegesprek. De tips volg ik letterlijk. Ik weet ook alle do’s and dont’s tijdens een sollicitatiegesprek. De meest gestelde vragen van het sollicitatiegesprek, inclusief de STAR methode heb ik voorbereid. De kledingadviezen volg ik ook. Ik ben enthousiast, gemotiveerd en ik straal het er uit. Het is het eerste gesprek sinds dat ik werkzoekende ben. Er kan niks mis gaan…

Teleurstelling afwijzing

Het gesprek

Tijdens het gesprek ben ik rustig, zakelijk en zelfverzekerd. Ik ben mezelf, ik kan mijn kwaliteiten goed profileren, het gaat goed. Ik neem afscheid met tevredenheid, hopend en verwachtend dat ik de gelukkige ben. Binnen een paar dagen zal ik te horen krijgen dat het verder gaat. Er kan niks mis gaan…

Ik krijg het nieuws. Maar het is geen goed nieuws. Ik had dit eerlijk gezegd niet verwacht: Ik ben afgewezen! En dat is vervelend en pijnlijk! Hoe is dat mogelijk vraag ik me af? En ik begin me slecht te voelen, boos, teleurgesteld, de initiële euforie wordt ontgoocheling, ik voel me uitzichtloos… Hoe verder nu? Er is wel iets mis gegaan. Maar wat?

Opnieuw google

Weer ga ik het internet op. Het gaat niet goed met me. Ik ben diep geraakt. Deze keer gedesillusioneerd, zoek ik naar: omgaan met afwijzing! Afwijzing na een sollicitatiegesprek! Hoe ga ik verder na een afwijzing? En nu? Wat ga ik doen? Wat is er mis gegaan? Vraag ik me steeds af.

De eerste advies dat ik tegen kom is: Neem de afwijzing niet te persoonlijk. En ja, ik heb het te persoonlijke genomen. Dus ik begin met redeneren: de andere kandidaat was beter,  hun beslissing had te maken met het beleid van het bedrijf… bla, bla, bla…Maar ik laat mijn moed niet zakken. Ook vind ik uitspraken zoals: Ontwikkel een leren huid! Kijk naar de positieve kant van die ervaring! Denk aan de toekomst! Ach ja.. helpt dat? Nou eigenlijk wel.

Zelfreflectie

Ik begin aan zelfreflectie. Ik houd mezelf de spiegel voor, ik sta stil bij hoe alles is gegaan. Nou dat was een zeer leerzame ervaring. Zeker. Waarom heb ik me zo druk gemaakt?

Ik heb veerkracht, ja dat is een van mijn sterkste competenties en ik accepteer de situatie, focus op hele andere dingen. Ik maak mijn hoofd leeg en begin weer fit te worden. Het is een kwestie van een paar dagen. Vol energie, opgewekt en zelfverzekerder ga ik verder. Deze afwijzing komt zeker goed bij de volgende gesprekken. Ik ga weer naar vacatures zoeken. En mijn eerste sollicitatiebrief na die eerste afwijzing gaat de deur uit….

 

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
323 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.