werkcafe

Lezen in het klein, Xtra small

museumAfgelopen weekend was ik samen met een collega te gast bij een bijzondere tentoonstelling om een filmpje te maken. Bij Museum Meermanno werd een grote miniatuurboekjes tentoonstelling geopend. Als extra activiteit werden op het zelfde moment de prijzen van de Internationale Miniatuur boekbinders wedstrijd uitgedeeld.

40 jaar geleden

Het museum heeft een grote verzameling miniboekjes en had 40 jaar geleden voor het laatst een tentoonstelling hieraan besteed. Daarom was de boekbinders wedstrijd en goede reden om weer eens tijd om een tentoonstelling aan de kleine stukje geschiedenis te besteden. museumDeze kleine boekjes passen in je palm van je hand en kunnen met hun maat balanceren op de toppen van je vingers.

Naar eigen smaak

Erg leuk om dit mee te maken dat er mensen zijn die in het klein dus net als bij grote boekje de kaft helemaal mogen maken. Met materialen die ze zelf mochten bepalen. Allemaal dun of klein. Priegelen met en stukje papier van ongeveer 60 millimeter. En dan net als in het groot met alle mogelijke manieren van inbinden met naald en draad.museum

Ontwerp

De prijswinnaars hadden onderling heel uit een lopende stijlen. Sommigen hebben zicht naast het boekje ook een mooie manier bedacht waarin je de boekjes kon verpakken. Van de al binnengekomen ontwerpen zijn er uiteindelijk 155 terecht gekomen in de uiteindelijke groep mogelijke kanshebbers. Al deze 155 boekjes hebben in de tentoonstelling een plekje gekregen en worden dan ook hierna opgenomen in de museum collectie. De prijswinnaars kwamen uit meerdere landen.

Met een paar van hun had we een gesprek. Een van de winnaars (Ton Boeren) had een soort van mini palet gemaakt waar het boekje in zat. museumDe hoofdprijswinnaar had met rode leer een boekje gemaakt die op een speciale manier is bewerkt. Met een Japans stukje gereedschap had zij een patroon in de kaft geprikt.

Waar kan ik die naam van?

De eerste prijswinnaar was een dame uit Amerika. Lang Ingalls had de eerste prijs. Deze verbaasde dame was erg verlegen toen zij ons iets over haar boekje vertelde. En toen ik haar naam hoorde dacht ik nog waar kan ik die naam van? Toen dacht klein aha die TV serie “Het kleine huis op de prairie”. Na het interview even gevraagd ze blijkt dus een verre familielid te zijn van de dame die de boeken heeft geschreven waarvan later die serie van is gemaakt.

Nog wat vermeldingen

museumRoos Peeters uit België kreeg een onverwachte eervolle vermelding. Haar boekje had ze bekleed met paling leer. De andere eervolle vermelding ging naar Jannie de Groot. De derde prijs ging naar Guadalupe Roldan Morales uit Spanje. Zij had een boekje in zwart leer bedrukt met rode letters ontworpen.

Zelf  komen bekijken

Deze boekjes en nog een hele verzameling 300 in totaal, uit het archief zijn tot 7 januari te bekijken. Dit allemaal in meerdere zalen waarbij ook de Bibliotheca Thurkowiana Minor is te zien. museumDat is een miniatuurbibliotheek die ook nog eens 1.550 boekjes herbergt, waaronder zelfs een miniatuurkleitablet uit 1800 voor Christus. In de maand oktober kun je onder begeleiding een kijkje nemen in deze minibibliotheek

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
4.150 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.