werkcafe

COOL JAPAN in Museum Volkenkunde

De tentoonstelling COOL JAPAN in Museum Volkenkunde in Leiden loopt al sinds april 2017, maar is wegens succes verlengd tot 29 oktober 2017. Het is niet de eerste tentoonstelling in Nederland met Japan als onderwerp. Maar waarom is juist deze tentoonstelling over Japan zo succesvol?

COOL JAPAN tentoonstelling in Museum Volkenkunde | Fotografie: Francisca Hagen Comment Bekijk volledige grootte 1000×604 COOL JAPAN tentoonstelling in Museum Volkenkunde | Fotografie: Francisca HagenLeuke aspecten

Het succes heeft te maken met dat Museum Volkenkunde goed heeft nagedacht over welke leuke aspecten van Japan er laten zien moet worden. Er is vooral een focus gelegd op de Japanse popcultuur. Pokémon en Hello Kitty worden zeker niet vergeten in deze tentoonstelling! Daarbij is er gezorgd dat er niet een herhaling is gemaakt van bepaalde aspecten die al eens zijn behandeld tijdens andere tentoonstellingen in andere musea.

Je kunt bijvoorbeeld geïnspireerd raken door de Japanse mode, van zwart en minimalistisch tot aan kleurrijk en schattig. Ook kun je gaan communiceren met de menselijke robot Pepper. Deze robot is ontwikkeld om mensen gezelschap te houden, te vermaken en te troosten. Mijn eerste ontmoeting in Pepper was in Japan zelf, terwijl de robot gebruikt werd voor promotie. Omdat de robot vanuit het niets in het Japans begon te praten terwijl ik er langsheen liep, schrok ik mij een hoedje. Mocht je denken: “Ik kan geen Japans”, geen nood! Pepper in Museum Volkenkunde is ingesteld om Nederlands te praten.

Er wordt tijdens COOL JAPAN teruggekeken naar de geschiedenis van de samoerai, ninja’s en de prenten. Maar ook naar het heden met daarbij de kennismaking met Akihabara, de elektronicawijk in Tokio. Het is erg bekend als een van de grootste winkelgebieden ter wereld voor de elektronische, computer-, anime- en goederen voor de geeks. Dit is bijvoorbeeld ook de plek waar je veel maid café’s zult tegenkomen.

Focus op Japanse popcultuur

COOL JAPAN is een prima tentoonstelling voor jong en oud om in contact te komen met Japan. Mocht je vanuit daar geïnteresseerd raken om meer te weten te komen over het land, dan heb je alvast de basis dankzij de tentoonstelling. Helaas heeft het museum niet de ruimte om op diverse onderwerpen de diepte in te gaan. Daarom is het goed dat er een focus is gelegd op de populaire onderdelen van Japan. Je zult zien dat Japan behoorlijk uiteenlopend is met de traditie en moderne uitingen. En dat maakt het voor velen, ook voor mij, zo interessant om meer te weten te komen over Japan.

Herfstvakantie

Sinds de start van de tentoonstelling zijn er al diverse speciale activiteiten geweest zoals een COOL JAPAN Weekend, Manga Weekend en Outdoor Cinema. Gezien de tentoonstelling is verlengd tot 29 oktober, pakt Museum Volkenkunde daarmee de herfsvakantie mee. Tijdens de herfstvakantie zullen er diverse activiteiten plaatsvinden die passen bij de tentoonstelling COOL JAPAN. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een verhaal bijwonen die vertelt wordt door een kamishibai – een Japans vertelkastje. Je kunt leren hoe je Lucky Stars moet vouwen (mini origami sterren) en hoe je manga (Japanse strip) kunt tekenen, maar ook  een aikido workshop bijwonen.

Bij het bezoeken van de tentoonstelling COOL JAPAN ben je zeker een aantal uren zoet. In combinatie met de activiteiten die tijdens de herfstvakantie worden aangeboden, zul je zeker een hele middag zoet zijn.

3 Vind ik leuk
3 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
5.397 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.