werkcafe

Tentoonstelling Costuras – Leven met borstkanker

In het Atrium van het Haagse stadhuis is tot en met 31 oktober 2017 een prachtige fototentoonstelling te zien met als thema “Leven met borstkanker”. Deze tentoonstelling werd gemaakt door fotograaf van Koen Suidgeest. Hij wist op een persoonlijke manier dit toch wel beladen onderwerp een gezicht te geven.

De kracht van het overleven

fototentoonstelling

Hij zei het zelf dat iedereen wel in zijn leven iemand heeft die te maken heeft met kanker. Bij het maken van de foto’s werd hij geïnspireerd. Dit omdat hij zag dat de dames een bijzondere kracht uit straalden. Waarmee zij deze moeilijke periode in het leven kunnen dragen.

Moed en Wilskracht

De expositie Costuras – Leven met Borstkanker die t/m 31 oktober in het Atrium Den Haag te zien is, kwam tot stand nadat meer dan 200 vrouwen zich lieten fotograferen. Sommige deden dat uit solidariteit met een zieke vriendin of familielid. Anderen zijn of waren zelf borstkankerpatiënten die geen moment twijfelden hun littekens te laten vereeuwigen. Dit als een symbolisch gebaar van moed en wilskracht.

fototentoonstelling

Inspiratie voor anderen

Een van de doelen van dit project is om andere te inspireren, niet bij de pakken neer te leggen. Iets wat ook bij de opening gebeurde. Een dame van oosterse komaf gaf aan hoe fijn ze vond dat deze tentoonstelling er was. Zij kon nu aan haar man en zoon laten zien dat er meer mensen zijn met borstkanker en toch een volwaardig leven hebben.

Persoonlijke aandacht

Ik sprak met een aantal van de dames, die gaven aan dat de fotograaf ze alle ruimte gaf en een fijne omgeving creëerde om ze heen. Een voor een gingen zij op de foto’s. Mooi te zien is dat al deze dames op een of andere manier elkaar hebben gevonden en gezamenlijk deze ervaring delen. Een van de gefotografeerde dames staat met haar gezicht groot op de promotiefolder en poster. Zij vertelde geen probleem te hebben dat ze op de poster staat, omdat ze een kracht uitstraalt waardoor misschien andere worden geïnspireerd.

Opening

fototentoonstelling

De tentoonstelling Costuras werd geopend door de fotograaf van de expo Koen Suidgeest en zangeres Mira van der Lubbe. Mira is zelf ook belast met het erfelijke borstkankergen, en zij zong tijdens de opening het lied ‘Mooi zoals je bent’, geschreven door haar vader Huub van der Lubbe. Mira heeft haar ervaringen met kanker verwerkt in haar persoonlijke one-womans-show ‘Maak van je shit een hit’, die zij afgelopen zomer op Theaterfestival de Parade speelde.

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
1.009 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.