werkcafe

Mijn verhuizing van Curaçao naar Nederland

Introductie 

Hallo, mijn naam is Quincy Jap-Tjong en dit wordt mijn eerste artikel voor de Werkcafé website. Ik zal een beetje gaan vertellen over mezelf en hoe ik mijn verhuizing als tiener naar Nederland heb ervaren.

Vakanties in Nederland

Ik ben 1 juni 1985 geboren op Curaçao. In 1988 verhuisde mijn oom naar Nederland voor zijn studie daar leerde hij zijn huidige vrouw kennen. Een jaar later waren wij met de hele familie naar Nederland op vakantie geweest om te kijken hoe het leven in Nederland was. Ik en mijn familie vond het zo leuk, dat we daarna nog drie keer zijn geweest.
Toen wij op vakantie waren in 1997, had mijn familie besloten om binnen twee jaar naar Nederland te verhuizen.
De belangrijkste reden was een goede studie voor mij en mijn nicht. We hadden ook besloten dat ik mijn nicht, oma en opa als eerste zouden verhuizen. Mijn moeder en tante zouden later volgen.

Verhuizing naar Nederland

In juli 1999 was ik naar Nederland verhuisd. Mijn oom en tante hadden een appartement en school voor ons in Den Haag geregeld want daar waren zij ook gevestigd.
Eenmaal ik in Nederland was moest ik als eerste leren zelfstandig openbaar vervoer te nemen, want op Curaçao werd ik overal met de auto gebracht. Ik werd geplaatst op het Edith Stein College want mijn tante woonde toentertijd precies aan de overkant van de Ichtus Hogeschool.

Grote verschillen tussen Nederland en Curaçao

Ik kan me nog herinneren op mijn eerste schooldag liep ik de school plein op en zag ik in een rokershoek. Leerlingen mochten gewoon daar roken. Ik kon toen niet geloven wat ik zag. Op Curaçao was ik gewend dat roken op school verboden was en als leerlingen toch gingen roken het stiekem deden.

Zo waren er meerdere dingen waaraan ik me moest aanpassen bijv. over seks praten was heel normaal hier tegenover op Curaçao waar alles zo stiekem was, of ook de school uren waren heel anders. Op Curaçao was school tot maximaal 1 uur terwijl in Nederland school tot half 4 of 4 uur heel normaal was. Verder waren de verschillende culturen heel anders dan op Curaçao. Edith Stein was echt een multiculturele school de meeste leerlingen waren hindoestanen, turken of marokkanen.

Het weer in Nederland was totaal anders dan op Curaçao. In de winter vooral moest ik aan de koude temperatuur wennen. Ik weet nog ik zat in aardrijkskunde les en ik keek naar buiten en het begon te hagelen. Ik kon niet stoppen met naar buiten kijken en de lerares had toen de les even stop gezet omdat ik niet aan het opletten was. Gewoon de hele Nederlandse/Europese mentaliteit moest ik aan wennen.

Rollen omgedraaid

Inmiddels zijn we nu 18 jaar later en ben ik nooit meer teruggegaan naar Curaçao. Ik woon ook inmiddels langer in Nederland dan dat ik ooit op Curaçao heb gewoond. De rollen zijn nu ook totaal omgedraaid. Nu voel ik me in Nederland gewoon thuis en heb ook een Nederlandse mentaliteit terwijl Curaçao soort als vreemd land voelt, want ik heb ook al mijn vrienden en kennissen van toen 18 jaar niet meer gezien. En vooral de Antilliaanse mentaliteit zal ik weer aan gaan moeten wennen als ik met vakantie terug zou gaan.

3 Vind ik leuk
3 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
1.997 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.