werkcafe

Regeerakkoord: Hoe zit het met de arbeidsmarkt?

Onlangs heeft de coalitie de regeerakkoord bekend gemaakt. Wat kunnen we gaan verwachten?

Wat is een regeerakkoord?

handtekening regeerakkoordEen regeerakkoord is in Nederland de overeenkomst tussen de fracties in de Tweede Kamer. In dit geval zijn dat VVD, CDA, D66 en de Christenunie. Zij vormen nu een coalitieregering. In het akkoord staat wat de regering de komende kabinetsperiode wil doen en bereiken (regeringsbeleid). Een regeerakkoord is een kwestie van geven en nemen. Uiteindelijk is het definitieve regeerakkoord een overeenstemming tussen de verschillende partijstandpunten. De regering licht het akkoord in de Tweede Kamer toe in het debat over de regeringsverklaring.

Arbeidsmarkt

Graag wil ik een punt uit het regeerakkoord onder het aandacht brengen. Het betreft het punt arbeidsmarkt. Dit onderwerp komt aan bod omdat het interessant is om te weten wat ons de komende 4 jaar te wachten staat. Het blijkt dat de arbeidsmarkt opnieuw op de schop gaat.

Belangrijke punten hierbij zijn:

  • Ontslag wordt makkelijker
  • Ontslagvergoeding gaat omlaag voor mensen die lange tijd in dienst zijn.
  • Daartegenover heeft men vanaf dag één recht op ontslagvergoeding, nu is het nog vanaf 2 jaar.
  • ZZP’ers bepalen zelf om zich al dan niet te verzekeren of sparen voor hun pensioen.
  • Tot slot staat in het regeerakkoord dat er wijzigingen zullen plaatsvinden wat betreft de huidige pensioenstelsel.

Ook wil het kabinet voorkomen dat men na twee jaar weer op straat wordt gezet. Het termijn om over te gaan naar een contract voor onbepaalde tijd wordt verlengd naar 3 jaar.

Een andere hervorming is dat het kabinet zich sterk maakt voor aanpassing van de regels om te voorkomen dat werknemers uit andere EU-lidstaten hier komen werken tegen lagere arbeidsvoorwaarden.

Opinie

In mijn opinie biedt het kabinet een medewerker wel minder zekerheid of hij/zij na 3 jaar mag blijven als een contract voor onbepaalde tijd wordt verlengd naar 3 jaar. Deze hervorming had voor mij niet gehoeven, want het is niet in het voordeel van de werknemer. Ik ben benieuwd hoe dit zal uitpakken.

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
5.666 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.