werkcafe

Allerzielenviering Den Haag 2017

gedichtenIk werd uitgenodigd via onze stichting om een verslag te komen maken van Allerzielen 2017. Ik vond het een bijzondere eer maar ook gelijk een moeilijke, een hele uitdaging. Een omdat het in de avonduurtjes zou plaats vinden en dat ik het in mijn eentje zou moeten gaan doen.

Van drukke gedoe tot weer tot rust

Een paar uur voor deze avond was ik ergens heen gegaan, iets wat een klein half uurtje zou duren. Helaas waren ze het daar schijnbaar zelf vergeten. Na een half uur wachten en een uur durende toespraak moest ik helaas toch weer gaan. Hierdoor liep ik de beelden waarvoor ik eigenlijk kwam mis. Maar ja, ik wist dat het nog een hele tram rit was om thuis de spullen te halen en naar begraafplaats Oud Eik & Duinen te gaan.

AllerzielenEen wandelroute van kleine vlammetjes

Uiteindelijk kwam ik nog net op tijd aan en liep hijgend de begraafplaats op. Gelijk viel de stress van me af en genoot ik van de rust en stilte die hier de bovenhand heeft. Er was al een en ander aan me verteld en had al bedacht hoe ik het zou gaan doen. Een kleine camera op een statief gezet en met de ander er langs gaan lopen. Snel van start en zo kwam ik bij de eerste dichter. Dit bleek gelijk een dichtende troubadour te zijn. Bart van der Harst zong voor de camera twee liedjes. Hier kwam ik Helma Huisman tegen, ook zij had een cameraatje en een klein zaklantaarntje. Helma gevraagd of ze mij wilde helpen en zo liepen wij samen de route af.

Bijzondere aandachtAllerzielen

Op deze avond werd stil gestaan bij al die bijna vergeten dichters of kunstenaars die Den Haag door de jaren heen heeft verloren. 14 Dichters van ‘Dichter bij de dood’ stonden tijdens Allerzielen op de begraafplaats Oud Eik & Duinen. Zij werden verbonden aan ’n schrijver of kunstenaar die daar zijn of haar laatste rustplaats vond. Iedere dichter stond met een witte paraplu en een zaklantaarn langs de route. Met gedichten en muziek lieten zij de schrijvers en kunstenaars van weleer weer heel even herleven..

AllerzielenGedichten oud en nieuw

De dichters mochten iets voordragen uit hun eigen werk. Dit mocht een oud of nieuw gedicht zijn. De speciaal geschreven gedichten hadden dan vaak als thema de dood. Iets wat de dichters graag deden voor en in de buurt van het graf van hun favoriete overleden dichter of kunstenaar. Dichters die voor ‘n kunstenaar hadden gekozen hebben zelf een gedicht geschreven over één bepaald kunstwerk.

Spannend en magischAllerzielen

Zo liepen wij met z’n tweeën langs een route van fakkels van gedicht tot gedicht. De avond zorgde voor een magische gevoel zo onder de volle maan en in het donker.  Twee van de dichters(troubadours) speelde op hun gitaar en zongen toepasselijke liederen. Met de stilte van de avond en de klanken van de kerktorens op de achtergrond klonken de gezongen liederen heerlijk en brachten ons ondanks de thema van de avond, in een vrolijke stemming. Het was een bijzondere ervaring die ik niet had verwacht om mee te maken, eentje voor in je dagboek zou ik zeggen..

AllerzielenBloemen voor de herdenking

Tijdens de wandeling mocht je op bepaalde plekken bloemen kiezen die je dan aan het einde in een gezamenlijke bloemstuk mocht steken. Hiermee kon je, zeg maar, de kunstenaars of anderen waar je tijdens deze Allerheiligen bij stil staat, eren. Bij iedere dichter kreeg je als je dat wilde de twee gedichten op een kaartje die je later zou kunnen laten bundelen naar keuze.

Klanken van Sebastian Bach

Aan het einde van deze wandeling gaf het Serenata Symphonie Orkest o.l.v. Ernst Wauer een kleine concert. In een stampvolle kapel klonken de klanken van Johann Sebastian Bach waarmee toepasselijk de avond werd afgesloten. Deze avond leverde me een prachtige reportage op (Kijk hier) en bracht weer even rust tussen mijn oren. Dit alles werd georganiseerd door: Liesbeth de Blécourt & Marjon van der Vegt in samenwerking met Monuta.

In het begin wist ik dit geen plaats te geven, was bang dat het iets raars of ontoepasselijk zou zijn. Dit was dus niet zo het bleek een welverdiende ode aan de dichters en kunstenaars te zijn. Iets om zelf ook eens mee te maken. Dus misschien volgend jaar iets voor jullie!!

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
2.276 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.