werkcafe

Mijn oude stad, een mengeling van herkenning en verbazing

Ik ben Shonima Paltan en sinds 5 november 2017 werkzaam bij het Werkcafé. Ik kijk er heel erg naar uit om actief mee te schrijven op deze site.  Sinds juli 2016 ben ik na zestien jaar in Suriname gewoond te hebben, terug in mijn oude stad Den Haag.

Herkenningspunten

Er is veel dat hetzelfde is gebleven. De stad met de winkels waar ik als tiener ging shoppen. Of de verschillende cafeetjes waar ik in mijn studententijd te veel tijd in heb besteed. Maar ook de beleefdheid van de Hagenezen. Het alsjeblieft en dank je wel. Het elkaar goedemorgen zeggen als je ergens binnenkomt. Dingen die hier als vanzelfsprekend worden ervaren, maar waar ik wel weer aan heb moeten wennen. De opengebroken straten, daar is niks aan veranderd. Er zijn nog even veel omleidingen of afgesloten straten in verband met werkzaamheden. Dat is precies hetzelfde plaatje waarmee ik toen ben weggegaan.

VerschillenDe stad Den Haag

Er is ook heel veel veranderd. De trams die bijvoorbeeld nu onder de stad doorrijden, dat was in mijn tijd niet zo. Ook de goede oude V&D is verdwenen. Het straatbeeld heeft zich als overal op de wereld aangepast aan de tijd. Er zijn veel minder spelende kinderen in de straten waar ik nog tikkertje en trefbal heb gespeeld met de hele buurt. Ook in deze stad is het een noodzaak geworden om voorzichtig te zijn. Den Haag was in mijn tijd al behoorlijk multicultureel. Maar zestien jaar verder en ik zie er zoveel meer van. De Afrikaanse en Indiase winkeltjes met allerlei schoonheidsproducten. Maar ook de restaurants, je kan tegenwoordig uit zoveel verschillende soort keukens kiezen. Elke keuken heeft wel wat heerlijks, dat er altijd wel ingaat.

Den Haag, mijn oude stad, met je eigen charme en tekortkomingen. Ik ben blij om weer terug te zijn en ik hoop dat ik je nog een hele tijd mijn thuis mag noemen.

3 Vind ik leuk
3 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
3.479 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.