werkcafe

Dakakker: de grootste dakboerderij van Europa

Eerder dit jaar heb ik een workshop gegeven op een prachtige plek in hartje Rotterdam op het dak bij de Dakakker. Bovenop het Schieblock is in 2012 het eerste grote oogstbare dak in de Nederland gerealiseerd. Er worden groenten, fruit en kruiden verbouwd en er worden honingbijen gehouden. De Dakakker is de grootste dakboerderij van Europa.

Dakakker

De Dakakker functioneert als proefopstelling om te experimenteren met verschillende manieren van groene daken. Er wordt direct met grond op dak gewerkt. Het werd aangelegd naar het idee en ontwerp van ontwerpbureau ZUS [Zones Urbaines Sensibles] en ontwikkeld in samenwerking met het Rotterdams Milieucentrum. De DakAkker is een van de deelprojecten van het Stadsinitiatief De Luchtsingel. De groenten worden afgenomen door restaurants uit de buurt en in het oogstseizoen op vrijdag verkocht in het DakPaviljoen.

Workshops

Scholieren van basisscholen in Rotterdam kunnen meedoen aan een groen educatief programma genaamd “Dakennie”. De dakboeren en -boerinnen geven diverse workshops op de maandag en dinsdagochtend op de Dakakker. De kinderen komen binnen en krijgen eerst de regels uitgelegd van het dak, daarvan zijn niet rennen en niet over de rand hangen wel de belangrijkste regels. Ook wordt uitgelegd dat er veel bijen en hommels op het dak aanwezig zijn. Het is belangrijk ze met rust te laten en niet in paniek weg te rennen. De kinderen vinden het nu al spannend. Na een algemeen (belangrijk!) praatje over het milieu worden ze in groepen verdeeld. Het zijn drie workshops: zaadbommen maken, tuinieren en een toer met vragenlijst door de tuin.

Zaadbommen!

Aan mij de taak om de kinderen enthousiast te maken voor het maken van zaadbommen. Dit betekent dat ze met hun handen in de aarde en klei moeten en dat valt niet bij iedereen goed. Vroeger kon ik niet wachten om m’n handen vuil te maken als kind, maar goed, tijden zijn veranderd zeg maar. Zaadbommen zijn, zoals je al kunt raden, balletjes van aarde en compost met zaadjes erin. De zaadjes zijn van bloemen die op de rode lijst staan, dat wil zeggen dat ze niet zoveel meer voorkomen in Nederland. Een beetje chilipeper erbij tegen het ongedierte en ze zijn klaar. De kinderen nemen de zaadbommen mee in een eierdoos en ik leg uit dat ze een mooi plekje (met aarde!) dichtbij school uit kunnen zoeken om de bommen op te gooien.

Ik ben wat eerder klaar dan de andere workshops en laat ze wat eetbare bloemen proeven. Ook het groen van de venkel vinden ze erg lekker, dat smaakt zo lekker naar drop/anijs.

Toekomst

Helaas is de toekomst van “Dakennie” onzeker. De gemeentelijke natuur- en milieu educatie afdeling die het programma mede financiert heeft aangegeven te willen stoppen met het programma. Daarnaast hebben basisscholen weinig budget voor dit soort programma’s. Ik hoop dat ze een manier gaan vinden om door te gaan. Kinderen brengen tegenwoordig te weinig tijd door in de natuur en zo gaan ‘groene vingers’ verloren.

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
3.686 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.