werkcafe

AVO: Een uit de hand gelopen hobby

In een eerder artikel op Werkcafé Den Haag sprak ik over hoe je je kunt ontspannen tijdens de banenjacht. Eén van de suggesties was: ga op zoek naar een nieuwe hobby. Dat zo’n nieuwe hobby best leuk kan zijn en misschien een beetje uit de hand kan lopen, is te lezen in dit nieuwe artikel waar ik praat over mijn hobby.

Japan

Osaka, Japan (Masashi Wakui via Pixabay)Heel misschien is het al opgevallen door de diverse artikelen die ik al gepubliceerd heb op Werkcafé Den Haag: de onderwerpen hebben meestal een connectie met Japan. Dat is niet zomaar, want ik heb al sinds mijn tienertijd een grote interesse in Japan. Ik geef de schuld aan Floortje Dessing! Zij stond namelijk in Tokyo tijdens een reisprogramma op televisie en dat zorgde ervoor dat ik meer wilde weten over Japan.

In principe had ik al wel interesse in andere landen en reizen. Maar ik reisde alleen niet zo heel ver. Als ik op vakantie ging, was dat veelal in Nederland. Dus als ik het land uitging was dat zeer bijzonder voor mij. Een land zo ver weg van Nederland is dan extra interessant. Vooral omdat Japan ook connecties heeft met Nederland wat betreft handelsbetrekkingen. Die gaan al terug tot 1609. Al deze informatie over de geschiedenis en de moderne tijd van het Land van de Rijzende Zon bleven mij boeien. Het zorgde ervoor dat ik nog meer wilde weten over Japan.

AVO

AVO logo (Francisca Hagen)Het begon allemaal met een forum in 2003. In die periode waren fora behoorlijk populair. Het was immers een locatie waar je in principe anoniem kon praten over onderwerpen die je interessant leek. Het zorgde ook voor een verrijking van je digitale vriendenlijst. Animatie series uit Japan waren al jaren op televisie te zien. Denk maar aan Barbapapa, Boes, en Heidi. Maar ook de shows die sinds de jaren ’90 te zien waren: Dragon Ball Z, Gundam Wing en Pokémon mag ook niet vergeten worden.

Producten met een connectie aan deze series werden her en der verkocht in diverse winkels. Nieuwe leden kwamen met gemak binnenlopen op het forum. Iedereen had wel een mening over een bepaald aspect uit Japan en wilde dat graag delen op het forum. Er werden zo nu en dan meetings georganiseerd waarbij groepen leden naar een bepaald evenement of locatie gaan. Zo maakte je kennis met de gezichten achter de nicknames en wisselde je interesses uit in connectie met Japan.

In sommige gevallen bezocht je met de groep een aantal winkels en eindigde je bij een eetgelegenheid. Na zo’n dag had je met sommigen een goede connectie gemaakt en dat zorgde voor positieve vibes op het forum. Daarbij zorgde dat ook weer voor nieuwe leden, omdat men hoorde over de leuke meetings. Daarnaast werd er op het forum ook diverse digitale activiteiten georganiseerd wat nieuwe leden aantrok. Je kunt bijvoorbeeld denken aan wedstrijden of spelletjes.

Groei

Shinto schrijn pad (Pexels via Pixabay)Tegenwoordig zijn fora achterhaald, maar het forum die ik startte in 2003 bestaat nog steeds. Hij is niet zo actief meer als in de beginjaren, maar dagelijks komen een handje vol mensen langs om wat te delen. De database waar het forum op draait is ongeveer 10 jaar oud. Helaas heb ik een aantal keren het forum moeten verhuizen en opnieuw moeten starten door technische problemen. Omdat ik de herinneringen koester, zal ik niet zo snel het forum stoppen. Terwijl dat nog door blijft draaien, ligt mijn focus bij mijn website waar ik informatieve artikelen over Japan publiceer.

Die site, AVO Magazine, begon ik in 2012, na heel veel nagedacht te hebben. Het schrijven van teksten vond ik altijd al leuk, toen ik jonger was schreef ik diverse verhalen van mij af voor mijn plezier. Als tiener maakte voor de kinderen in de straat een krantje, getiteld Kidskrant. Ik ging dan de kinderen in de straat interviewen en schreef diverse verhalen op over wat er gebeurde in diezelfde straat. Uiteindelijk hakte ik de knoop door en startte ik met de website.

Het begon eigenlijk het het aankondigen van Japan gerelateerde activiteiten in Nederland en België, maar uiteindelijk is het uitgegroeid tot iets veel groters! Dat kan ook niet anders, want ik hou zelf heel erg van afwisseling. Op een gegeven moment mocht ik starten met het interviewen van Japanse creatievelingen. Denk maar aan muzikanten en kunstenaars. Ook beoordeel ik tegenwoordig muziek, films, boeken en series, maar ik ga ook op pad naar evenementen om er een verslag van te schrijven.

De groei heeft ook te maken met het feit dat ik in 2012 een vraag kreeg van een Europese tourorganisator om concerten in Nederland te organiseren. Deze twee activiteiten zorgen ervoor dat ik met mijn site meer bekendheid krijg. Al deze activiteiten zorgden ervoor dat ik erachter kwam waar ook mijn passie ligt: bij het organiseren en plannen van activiteiten, in samenwerking met het begeleiden van de artiesten.

Een uit de hand gelopen hobby

ZWEI bij Abunai! 2014 - Francisca Hagen. Ook een hobby van mij die ik kan uitvoeren voor AVO: fotografie!Nu hou ik mij geregeld bezig met mijn hobby. Veel activiteiten die ik bezoek vinden plaats in het weekend en in de avonden. Zo zijn de de dagen gauw gevuld! Het zijn activiteiten die ik leuk vind om te bezoeken en erover te schrijven. Juist door deze passie is het allemaal makkelijk vol te houden. Maar in de afgelopen jaren heb ik vaak te horen gekregen van vrienden en familie dat ik er een bedrijf van moet maken. Dat klinkt interessant, maar ik heb geen idee hoe ik het moet starten. Daarbij wil ik juist een bedrijf starten als ik een stabiele baan heb, zodat ik zeker weet dat ik kan terugvallen op mijn baan als het misloopt. Maar hoe start je dit allemaal? Ik ben al diverse keren gestart met een bedrijfsplan, maar loop steeds vast.

Het is mij ook vaak genoeg gezegd dat ik het gewoon moet doen. Maar dat is toch best wel allemaal eng. Ondanks dat ik best veel ervaring heb gekregen door al mijn werkzaamheden die ik heb gedaan dankzij mijn hobby, heb ik toch niet die zekerheid om iets – wat je inmiddels als mijn kindje kunt bestempelen – om te dopen als bedrijf. Want wat als het allemaal dan toch niet goed gaat? Het zit toch wel wat ingewikkelder in elkaar, denk ik. Ik moet echt de tijd nemen om uit te zoeken of het wel mogelijk is om een bedrijf te starten en in hoeverre het levensvatbaar is. Ik heb de passie en de interesse, dit zou een goed begin moeten zijn! Wordt vervolgd?

6 Vind ik leuk
6 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
5.935 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.