werkcafe

VERSLAG WERKCAFÉ LIVE 13 NOVEMBER 2017

Hierbij een verslag van Werkcafé live. Het was een drukke middag daar bij Buurthuis De Octopus. En ondanks dat een workshop helaas uitviel konden alle bezoekers toch nog deelnemen aan een van de andere workshops. Onze reporters hebben van de diverse workshops een klein verslagje gemaakt.

werkcafe live

Klinkend  spreken – Door Francisca

De meeste workshops die gegeven worden tijdens Werkcafé Live hebben een invulling waarbij je zit aan een tafel zit en volledige focus moet geven aan de spreker.

Bij de workshop van Nande Kootker werd je direct gevraagd om een aantal dingen te zeggen tegenover een groep. Op het moment van voorstellen zaten alle deelnemers in een cirkel en dat zorgde ervoor dat de afstand van diegene die wat moest zeggen en de luisteraars behoorlijk klein was. Dat maakte het voor mij nogal ongemakkelijk. De indruk die ik wekte bij de luisteraars was dat er twijfel was bij mij. Dat klopte ook wel.

live

Eigenschappen

Tijdens deze voorstelronde werd er geluisterd naar de stem, en liet Nande weten wat voor informatie zij kon halen uit de stem, maar ook uit het voorkomen van de persoon. Het is namelijk een combinatie, waardoor je een bepaalde indruk geeft aan de ander. De eigenschappen die opgenoemd werden door deelnemers en Nande leken in de meeste gevallen te kloppen.

Hoe klinkt je stem

Ook kwam naar voren dat je stem in het echt anders klinkt dan in je hoofd. Dat komt doordat je lichaam een klankkast is, de trillen van je stem gaan door je hele lichaam heen. Als je begint te praten vang je de trillingen in het lichaam en die geluidstrillingen van buiten het lichaam op met je oren. Daarom klinkt je stem ook anders als je deze terughoort op een geluidsopname.

Uit je comfortzone

Het interessante aan de workshop was dat je uit je comfortzone werd getrokken en actief moest deelnemen aan de workshop. De groep was iets te groot voor deze workshop, waardoor het uitliep. Daardoor heb ik het idee dat de inhoud van de workshop niet goed kon overkomen, al gaf de workshop een aantal handvatten mee die je eventueel kunt gebruiken voor je sollicitatiegesprekken.

Ontspannen op zoek naar ander werk,  Een verslag geschreven door: Cindy

Waar komt je stress vandaan? Stress kan voortkomen uit negatieve dingen, maar ook uit positieve gebeurtenissen. Bijvoorbeeld trouwen of een kind krijgen. Stress kan alle energie opslurpen waardoor je in het ergste geval in een sociaal isolement terecht kunt komen. Je ziet je vrienden niet meer of je relatie loopt stuk.

werk live

Barbara van der Meer legt uit dat in het hier en nu geen stress bestaat. Het wordt gebaseerd op dingen die gebeurd zijn of die nog moeten gebeuren. Je wilt graag controle hebben over alles wat er gebeurt in je omgeving en je piekert over wat er mogelijk nog gaat gebeuren. Minder stress is meer energie.

Belangrijke factoren voor beheersbaarheid

·         leefstijl: zorg goed voor jezelf. Eet gezond en behoudt een goed dag-en-nachtritme

·         evalueer je stress: zet je dag op een rij. Wat waren kleine stressmomentjes en hoe reageerde je daarop? Waarom maakte ik me zo druk en was het het waard?

·         ademhaling: waar zit je ademhaling? Zit het hoog en snel in de borst? Concentreer je op je ademhaling en probeer via je buik adem te halen.

·         hanteringsgedachten inzetten: een zinnetje dat je helpt om beter om te gaan met een bepaalde situatie. Hoe kan ik anders reageren op een situatie die telkens voorkomt?

·         verleng je korte lontje (als je die hebt)

werk liveOntspan!

Gestreste mensen focussen zich voornamelijk op het negatieve. Om te ontspannen is het belangrijk om je te focussen op het positieve: wat heb je wel? Wat vind ik leuk? Wat heb ik altijd al graag willen doen? Kom uit je hoofd en in je lijf. Kom in beweging, ga naar buiten.  Tot slot werden de laatste tips mee gegeven: baken je grenzen af, leef in het hier en nu en luister naar je lichaam. Eénpuntige concentratie: ga voor het doel wat je wil bereiken. Belangrijk is om vooral jezelf te blijven!

Ik vond de workshop niet heel interessant, de meeste tips zijn in mijn ogen wel algemeen bekend. Eén ding kreeg ik wel mee: bel altijd na een afwijzing! Maak het persoonlijk. Als er naar op gereageerd wordt ben je blij dat je de baan niet heb gekregen. Op een leuke manier kan het een goed leermoment zijn.

Feedback geven en ontvangen – Door Magdalenalive

De workshop over geven en ontvangen van feedback werd gegeven door Liesbeth Groen-Gitz

Wat is feedback en waarom is het zo belangrijk?

Feedback geven en ontvangen kun je leren. Het is van belang om eerst te begrijpen wat feedback is. De beste vertaling van deze Engelse term is het Nederlandse ‘terugkoppeling’. Dit houdt in dat je een betrokken persoon informeert over de manier waarop zij of hij zich gedraagt. Je opmerkingen over het gedrag en hoe het overkomt zijn een belangrijk onderdeel van het leerproces. Wegens zijn leerfunctie wordt feedback voornamelijk tijdens de studie en op de werkvloer gebruikt.

In geval van feedback is het cruciaal om de dynamiek van zowel geven en ontvangen ervan te begrijpen.

Geven en ontvangen van feedback

Feedback is als het ware een tweerichtingsverkeer. Je kan het geven en je kan ontvangen.

Feedback wordt niet altijd gegeven en soms op een ongewenste manier. Verschillende factoren zijn van invloed op het feit of we al dan niet en hoe feedback geven. De mate waarin mensen met elkaar communiceren en naar elkaar terugkoppelen is zeer aanvankelijk van de omstandigheden. Je kan denken aan de sfeer die op de werkvloer heerst, (machts-)verhoudingen of het vertrouwen (of zijn gebrek) tussen de betrokken personen.

Bovendien verschillen de manier waarop je feedback geeft of ontvangt: spontaan of als reactie op een vraag, verbaal of door gebruik te maken van lichaamstaal, formeel of informeel of bewust of onbewust.

Effectieve feedback, de vier G’slive

Met goede feedback kun je veel bereiken, je kunt namelijk het gedrag van mensen beïnvloeden. Om een effectieve feedback te geven, maak je gebruik van een ezelsbruggetje: die van de VIER G’s: gedrag, gevoel, gevolg van gedrag en gewenst gedrag.

Bij gedrag ga je het gedrag van de ander objectief aanduiden met zinnen zoals: “ik zie dat je…” of “ik hoor jou zeggen dat…”.

De tweede G staat voor gevoel. Je moet je college vertellen welk gevoel roept haar of zijn gedrag bij jou op? Je zegt bijvoorbeeld: “Hierdoor maak je mij onzeker” of “Dat vind ik erg vervelend.”

liveNa het benoemen van het gedrag in stap 1, laat je de betrokken persoon weten wat de gevolgen ervan kunnen zijn en welke indruk je krijgt. Bijvoorbeeld: “Daardoor krijg ik het idee dat …” of “er kan op een verkeerde manier opgevat worden door de omgeving”.

Vierde stap is er voor om te informeren welk gedrag gewenst is, waarbij je niet stil staat bij het ongewenste gedrag. Je zegt: “Ik vind het belangrijk dat we communiceren, geef aan als je met me niet eens ben, dan kunnen we proberen om met een oplossing te komen.”

Het volgende Werkcafé Live zal plaatsvinden op maandag 11 decembe.

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
41.387 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.