werkcafe

Over Sinterklaas, Paarden, Belgen en een Ezeltje

Paard van Sinterklaas heet ‘slecht-weer-vandaag’ in Vlaanderen.. en het is geen mop!

Bij de Belgen heet het paard van Sinterklaas ‘slecht-weer-vandaag‘. Volgens het verhaal aldaar, vroeg Sinterklaas aan Piet: ‘Wat voor naam zullen we aan mijn paard geven?’ Piet, had de vraag niet goed verstaan en zei: ‘Slecht weer vandaag Sinterklaas’. Typisch iets voor die Belgen. Zucht.
Ik voel de leugen over de goedheiligman, om ook dit debacle, weer aan de kindertjes uit te leggen alweer ontstaan. Nou dat is een Belgische hulpsinterklaas met Belgische hulppieten, lieve kinderen en daar doen ze alles met opzet net iets anders dan in Nederland. In taal en dictee zijn ze heel goed maar verder valt er weinig te leren. Hier in Nederland heet het paard van Sinterklaas Amerigo, een schimmel. Stuk minder vreemd, natuurlijk.

Spijkerbroeken van Cavalli

cavalli paard broek sinterklaasIk ben gek op paarden hoor maar dan wel op foto’s, of op spijkerbroeken van Cavalli, of op jurken van Stella McCartney, of op tv, zoals het charismatische paard Totilas wanneer bereden door Edward Gal en laat ik de prestaties van Ankie van Grunsven niet vergeten. Hoe het verder met Totilas is afgelopen zal ik hier maar niet vertellen.
Voor mij liever geen levend (of dood) paard, in het echt, in mijn gezichtsveld.
Toch in bijna elke vrouw haar leven (of ieder mens, mocht je man zijn en je gepasseerd voelen) is er een moment geweest, waar ze op wat voor wijze dan ook in aanraking komt met de ‘sport’ paardrijden. Over of het een sport is of niet, is vast al een forum.

Spanje

Een jaar of 12, moet ik geweest zijn toen ik 3 weken met mijn ouders naar Spanje op vakantie was.
Ik moet al een voorgevoel gehad hebben want het kostte 2 weken observatie vanaf het strand, eer ik de moed bijeen geraapt had om mezelf ook te melden bij het dagelijkse, keurige rondje strand, te paard. Ik had het immers tot in den treuren zitten observeren en in die 2 weken was er niets misgegaan met de vele toeristen die zich er dagelijks wel een paar keer voor mijn neus aan waagden.

Paarden hebben benen

paard zee galop Spanje vakantieHet paard dat voor mij werd uitgekozen was mooi. Groter dan ik al dacht, en volgens de eigenaar het perfecte paard voor mij. Tegen zoveel vertrouwen en ego-strelerij kon ik niet op. Met dit perfecte paard voor mij moest het wel goed gaan. Het rondje begon, gelukkig langzaam maar wel meteen richting strand. Zodra mijn perfecte paard, het zand onder zijn hoeven voelde, dacht het na 2 weken, uitgerekend op dit moment, dat hij toch veel liever een vrij paard wilde zijn. Met een fanatisme van heb ik jou daar, dus volop in galop, denderde het beest de groep voorbij met een nieuw doel: van mij afkomen. Ik zat letterlijk zijn vrijheid in de weg. Ondanks dat we in volle vaart de zee in vlogen stond hij toch abrupt in de volledige stilstand.  Huub huub huub, een paardentruc! Vanuit die stand, zijn nek nog behendig naar voren stekend, vloog ik met een bloedvaart de zee in. Tevreden met zichzelf, dat hij van mij af was, nam hij de benen. Ja, paarden hebben benen, voor wie het vergeten was. De rest van de groep ruiters, zag ik vanuit zee,  bleef steigerend en chaotisch achter.

Ezeltje

De eigenaar zei dat dit nog nooit was gebeurd en ja nu komt het, gaf mij een ezel cadeau?!

Logisch, zou Johan zeggen. Hoe dan ook, een 12 jarige is er natuurlijk wel meteen van onder de indruk. Een ezeltje? Helemaal voor mij? Ja, zei de eigenaar. Verder zei hij ook nog, dat het paard mij toch heel lief vond en daarmee dat hij hem dus toch goed voor mij gekozen had. Want, zo zei hij, het paard had mij ook op het asfalt kunnen lanceren en dan was het allemaal veel bloediger geweest. Omdat ik niet ook nog een Spanjaard aan mijn titel wil toevoegen, laat ik het er maar bij. Wat ik toen ook nog niet snapte was dat de eigenaar ervaring had met het geven van zijn cadeau. Hij wist natuurlijk allang dat mijn vader helemaal niet zat te wachten op het vervoeren en wat dies meer zij, van een ezeltje uit Spanje.

Conclusie: misschien niet echt een paardenmeisje maar sta open voor suggesties.

 

6 Vind ik leuk
6 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
4.888 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.