werkcafe

Uitkijken naar de Top 2000

Lekkers met goede muziek op de radio!De stemweek van de Top 2000 is begonnen dat is voor mij persoonlijk altijd het teken dat het einde van het jaar heel snel nadert. Van 27 tot en met 31 december is op Radio 2 de lijst te beluisteren. Daarnaast is er online en op de televisie de lijst ook te beluisteren, met beeld gericht op de Top 2000 café in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum en de dj’s die daar de plaatjes draaien.

Stemweek

Tot en met vrijdag 8 december kun je via de website van de Top 2000 je favoriete nummers doorgeven. Kort voor de start van de Top 2000 wordt de complete lijst bekend gemaakt. In principe is het beluisteren van de lijst van de Top 2000 geen geheim meer. Toch zorgt het ervoor dat er mensen ernaar gaan luisteren.

Top 2000 activiteiten

De kaartjes voor het Top 2000 Café in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum zijn allen uitverkocht. Het evenement is populair, want de kaartjes waren in korte tijd uitverkocht. Live de Top 2000 uitzending bijwonen met een hapje en een drankje is aantrekkelijk voor velen. Een optie is om aan de deur langs te komen. Aan de deur worden namelijk kaartjes verkocht. Op het Malieveld staat van 27 tot en met 30 december een andere optie, namelijk de Top 2000 Live Café. Hier vinden optredens van de Top 2000 Live Café Band en popkoren. Mocht dit allemaal te veel van het goede zijn, dan is er nog altijd een mogelijkheid om thuis af te stemmen op Radio 2. Dat kan via de radio, televisie en online.

Waar ik het meeste naar uitkijk is het televisieprogramma Top 2000 a GoGo. Het programma is in dezelfde periode van de Top 2000 op de NTR te zien. De popgeschiedenis wordt uitgelicht tijdens dit televisieprogramma met Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis. Er zijn bijvoorbeeld documentaires te zien met connectie van muzikale acts. Verder praat een bekende Nederlander over een nummer dat in de Top 2000 te vinden moet zijn en een muzikale fan komt een anekdote delen die in connectie staat met een muzikant of band. Een interessante programma mits je interesse hebt in muziek en de geschiedenis ervan. Verder is er een Top 2000 Quiz en Best of Top 2000 a GoGo om jezelf op te warmen voor de laatste dagen van het jaar.

Muziek is emotie

Voor mij persoonlijk is muziek gekoppeld met emotie. Als ik een bepaald nummer luister dan haal ik meteen een bepaalde gebeurtenis en gevoel naar voren. Zo heb ik heel veel favoriete nummers die in de jaren ’80 en ’90 populair waren bij mijn ouders. Met deze muziek groeide ik op en heb ik een connectie gemaakt met ‘die goeie ouwe tijd’. Als ik naar de Top 2000 luister tijdens de laatste dagen van het jaar, dan haal ik alle herinneringen weer naar boven en geniet ik van de muziek. Soms pink ik een traantje weg. Weleens heb ik gewoon geen zin om er naar te luisteren en sla ik het nummer over.

Wie staat er op nummer 1?

In het verleden zijn er diverse acties geweest om bepaalde nummers in de Top 2000 te krijgen. Zo werd er opgeroepen in 2012 om Angel of Death van de trash metal band Slayer in de lijst te krijgen. Toen het lukte, waren metalfans met spanning aan het wachten om midden in de nacht het nummer te horen op de publieke omroep. In 2015 werd er door liefhebbers van de anime Pokémon gezorgd dat Gotta Catch ‘Em All, het openingsliedje van de tv-serie, in de lijst terecht kwam. Dat het lukte, zorgde voor euforie. Ik ben benieuwd hoe ver de nummers dit jaar in de Top 2000 gaan komen.

De afgelopen jaren is de top 3 van deze lijst een beetje van hetzelfde: Hotel California van Eagles, Stairway To Heaven van Led Zeppelin en Bohemian Rhapsody van Queen. Al met al geen slechte nummers, dat is ook wel de reden dat ze al jaren bovenaan staan. De kans is groot dat ze ook dit jaar bovenaan zullen staan. Is dat erg? Ik vind zelf van niet. Maar voor diegene die het er niet mee eens zijn, is het nu tijd om te gaan stemmen. Ik kan niet wachten totdat de kerst voorbij is!

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
2.667 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.