werkcafe

Een lekker weekje met een leuke verrassing

filmAfgelopen weken had ik geschreven over de pech die ik een beetje heb gehad. Afgelopen week ging het gelukkig veel beter. Ik werd zelfs verrast met een leuk bedragje op mijn bankrekening. En ik kreeg zomaar een bedrag terug voor teveel betaalde huur. Mijn huisbaas had zijn boeken eens een keertje goed doorgekeken. Wat bleek ik had een paar keer per ongeluk te vaak betaald, iets wat ik wel eens doe.

Getrakteerd en beloond

Met het bedragje heb ik mezelf eens heerlijk getrakteerd. Eens mezelf hoognodig in het zonnetje gezet, zo zoals alleen ik dat kan. Iets stouts te eten en drinken halen wat ik niet echt mag. En een hele berg dvd’s gehaald om mijn verzameling weer eens wat uit te breiden. En hiernaast mijn oude VHS banden berg te verminderen. Heb door de jaren heen veel films gekocht en opgenomen. Veel van deze films zijn nooit uitkomen op dvd. Een hele boel films komen hopelijk ooit nog op dvd uit. Ook tv series hebben dit probleem. Nu bij het uitzoeken van die berg kom je oude reclames tegen en tv series die ik heb opgenomen. Een duik in mijn verleden… Met oude beelden van al weer 25 jaar geleden.

Jaren 70

Ik ben nu bezig met het kijken naar series uit de jaren 70. Zo bekijk ik nu de serie O moeder wat is het heet, uit 1973. Lekker ouderwets fout. Iets wat ik niet had verwacht. Deze BBC box heeft me verrast. De BBC is namelijk meestal die oude programma’s aan het aanpassen door begrippen van toen er uit te knippen. Iets wat ik bij deze reeks had verwacht omdat dit uit een tijd was dat nog alles mocht. Een andere reeks die ik net bekeken heb is Joe90 een serie van Gerry Anderson de meneer die ons de Thunderbirds bracht.

Nostalgie en een pittige ervaring

In de berg dvd’s zitten vele oude films en tv series. Ook een paar moderne films zaten er bij, één van de films was Fury. Een erg heftige film waarin je de echte hardheid van de oorlog kan mee beleven. In de making of werd ook duidelijk gemaakt dat de acteurs ook echt zich moesten inleven.

Inleven in de ellende van toen

Om dit voor elkaar te krijgen moesten kregen zij een paar rijlessen met een echte tank. Ook spraken zij met oud veteranen die binnenskamers vertelde over de gruwelijkheden die zij hebben doorstaan. Maar ook dat je tijdens de oorlog andere manier van overleven leert. Zelfs de laatste grenzen van mensheid worden opzij gezet om maar te kunnen overleven. Deze film sloeg er echt in bij mij, soms met afgrijzen gezien hoe deze mannen hun best deden om te overleven. Ook de verborgen dingen die militairen meemaken namens hun vaderland. Wat je thuis niet kan vertellen of delen. Iets wat daarom vaak nooit wordt gedeeld met partners. En wat dan vaak mee het graf in gaat.

film

Echte veteranen

Naast de veteranen werden er twee echte nog werkende tanks uit die tijd gebruikt. Een nog werkende Tiger tank en een Amerikaanse tank werden bij een museum geleend. Met de duidelijk boodschap er zuinig mee om te gaan. Zo heeft de Tiger tank alleen de rustige rij scènes gedaan en werd de rest via mooie film effecten gedaan. De acteurs allemaal hadden na de lessen en het werken met de oude tank een vorm van band met het voertuig gekregen. Ze moesten al de tijd van het filmen werken en als volleerde chauffeurs met hun tank omgaan alsof het hun eigen voertuig was. Ze hadden er dan ook moeite mee als ze voor bepaalde opnames de neptank moesten gebruiken.

De bekende dealer en verzamelaar van oorlog artikelen Bruce Crompton – je weet wel van die serie Combat Dealers – heeft een hele verzameling spullen voor de film geleverd. En dan wel veel van de Duitse materialen. Als fan van de serie herkende ik veel van de attributen uit de film.

Derek Meddings

Van de serie Joe90 heb ik genoten, vooral van de film effecten. De man die deze effecten gecreëerd heeft is Derek Meddings. Een bekende bedenker van effecten. Later zou hij voor vele films de effecten bedenken en maken. De laatste film waar hij aan gewerkt had was de James Bond film Goldeneye. Veel van de spannende beelden waren zijn werk. De scène van het kleine dorpje in de sneeuw onder aan de berg. Dit gehele stuk blijkt dus een schaalmodel te zijn. Op het achterterrein werd op een verhoging het dorpje gebouwd. De bergen op de achtergrond waren gemaakt van karton op zo’n manier geschilderd dat je niet ziet dat het helemaal nep is. Ook de spannende scènes met de helikopter blijken merendeels nep te zijn en met schaalmodellen gemaakt te zijn.

Inspiratie

En zo zie je maar dat films mensen kunnen inspireren om verder te kijken. Zo geeft dit mij altijd een hoognodige hoeveelheid ideeën als het gaat om inspiratie voor mijn werk.

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
3.347 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.