werkcafe

Pas op je pinpas

Het probleem van contactloos zakkenrollen is veel groter dan mensen beseffen en het neemt snel toe. Het gebeurt vaak op plaatsen waar veel mensen zijn, zoals in een drukke tram of metro, in winkelcentra of tijdens festivals.

Het is zo gemakkelijk om met zo’n ding in je hand kaarten te skimmen. En de schade kan oplopen tot bedragen van duizenden euro’s. Het is een groeiend maatschappelijk probleem.

Een crimineel dus zou maximaal €2500 contactloos kunnen rollen

De verwarring ontstaat in het feit dat je bij bedragen boven de €25, of meer dan €50 in deelbetalingen (bijvoorbeeld 3 achtereenvolgende pinbetalingen van €17) per dag, een pincode moet intoetsen. Je hoeft je pas daarvoor niet ín het apparaat te steken. Bij bedragen boven de €25 moet je je pinpas in het apparaat steken, echter blijkt dat in praktijk niet waar te zijn, ook al wordt verteld van wel. Nu dat dus niet waar blijkt te zijn, zou een crimineel iemand in theorie dus €2500 (dit is vaak de daglimiet voor pinbetalingen) afhandig kunnen maken, zonder dat hij de pas zelf in handen hoeft te hebben.

Wat kan je zelf doen tegen contactloos skimmen? Hier een aantal tips:

– Schakel contactloos betalen uit, vaak kan dat via de bankieren-app of internetbankieren.
– Blokkeer de NFC-chip in de pas, de chip die contactloze betalingen mogelijk maakt, door middel van metaal. Bijvoorbeeld door een hoesje waarin metaal is verwerkt, door een portemonnee met metalen behuizing, of door het in te pakken in aluminiumfolie.
– Scherm tijdens het pinnen altijd je pincode af met je andere hand.
– Raak na het pinnen even met je hele hand alle cijfertoetsen op het pinapparaat aan. Een infrarood- of warmtefoto wordt dan onbruikbaar.
– Verlaag de daglimiet voor pinbetalingen. Doe je nooit voor meer dan €250 aan pinbetalingen op één dag? Stel dat bedrag dan als limiet in. Meestal kan dat via de bankieren-app of via internetbankieren.

 

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
7.370 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.