Laden Evenementen
werkcafe
  • Dit event is voorbij.
08 dec

Humor en vakmanschap – Hans de Jong – Keramist 

08 december 2017
vanaf 11:00 tot 11:00
Stadhouderslaan 41, Den Haag
,

Omschrijving

kunst

“Ik kan alleen dingen maken die ik zelf leuk vind, zonder iets ermee te willen betogen of te bedoelen, zonder er zelfs aan te denken, wat er mee moet gebeuren of waar ze heen gaan.” – Hans de Jong

Humor en vakmanschap gaan hand in hand bij keramist Hans de Jong (1932-2011). Zonder zich te bekommeren om gebruiksfuncties, boetseert hij van klei fantasiebeesten en speelse figuren. Met namen als Huilebalk, Vliegvors, Platlander en Zijne Doorzichtigheid. Zijn figuratieve plastieken, maar ook zijn vazen en potten bieden, zoals hij het zelf zegt, ‘de luxe van het strikt overbodige’.

Je kunt er bijna niets anders mee doen dan neerzetten en er naar kijken. In de gelaagdheid van de huid en de grafische details valt genoeg te zien. Voor het eerst sinds het overlijden van de keramist. Is er nu een tentoonstelling die inzicht biedt in zijn gehele oeuvre.

Hans de Jong behoort samen met onder anderen Lies Cosijn, Jan de Rooden, Johnny Rolf, Johan van Loon en Helly Oestreicher tot een generatie Nederlandse keramisten. Die niet geïnteresseerd is in het vervaardigen van gebruikskeramiek. Door de jaren heen maakt hij incidenteel wel wat functionele voorwerpen. Meestal in opdracht en als uitzondering die de regel bevestigt.

De tentoonstelling in Gemeentemuseum Den Haag bestaat uit circa 70 werken uit de periode van 1959 tot en met 2001, met een nadruk op de jaren 60 en 70. De periode waarin de keramiek als kunstvorm een grote mate van autonomie weet te bemachtigen. In deze nieuwe era binnen de Nederlandse keramiek worden de mogelijkheden van het materiaal steeds vernuftiger uitgebuit en spelen kunstenaars met de balans tussen materie en tussenruimte. Zo krijgen de plastieken meer zeggingskracht. Waarmee de afstand tot de beeldhouwkunst steeds kleiner wordt.

kunst

Veertigtal voorbeelden

In 1963 presenteert het Gemeentemuseum een tentoonstelling van 22 hedendaagse keramisten onder de naam Nederlandse Pottenbakkers nu. In het daaropvolgende jaar wordt het museum verrijkt met een veertigtal voorbeelden van destijds als modern bestempeld keramiek. Verkregen uit een fonds bijeengebracht door de leden van de Vrienden van het Gemeentemuseum. Sindsdien maken onder andere Kruisvaarder (1961), Dubbelkoppig beest (1962) en Ruiter te paard (1964) van Hans de Jong deel uit van de collectie van het Gemeentemuseum.

De plastieken in de tentoonstelling zijn typerend voor het speelse gebaar in het werk van Hans de Jong. Zelf noemt hij zijn figuren steevast ‘poppen’. Waarmee hij zijn voorliefde voor het poppentheater en toneel in het algemeen laat spreken. In 1957 maakt hij een serie maskers voor de eerste voorstelling van Cabaret Tingel-Tangel van Marijke en Sieto Hoving. In een interview in De Telegraaf in 1961, zegt hij hierover: “Ik heb in mijn studententijd veel tijd besteed aan een poppentheater. Waarvoor ik ook alle poppen heb gemaakt en dat is, geloof ik, het begin geweest van het gekleurde beeldhouwwerk zoals ik dat nu bedrijf…”.

Hans de Jong – Keramist – 4 november 2017 – 18 februari 2018